Sök Kontakt

Räddningstjänst

Laholms kommuns räddningstjänst arbetar för trygghet och säkerhet.

Vi vill att olyckor ska vara få och små. Det viktigaste för alla – både den enskilde och samhället i stort, är att de inte inträffar några olyckor alls. När en olycka ändå inträffar ska man själv eller någon i närheten kunna göra något. För detta kan du behöva information och utbildning och det är något vi erbjuder.

Om en olycka sker ska vi kunna erbjuda snabba och professionella räddningsinsatser när den enskildes förmåga inte räcker till.
Vi är en deltidsorganisation vilket innebär att våra medarbetare har andra arbeten än räddningstjänsten. Om en olycka sker lämnar de antingen hemmet eller sina arbetsplatser för att rycka ut med räddningsfordon till dig.

Vad innebär det att vara räddningspersonal i beredskap?

Som räddningspersonal i beredskap får du möjlighet att göra skillnad på riktigt. Förutom att rädda liv och göra skillnad i samhället ingår du i en härlig gemenskap hos oss. Du får en värdefull utbildning och regelbunden övning som du har nytta på din arbetsplats, privat och i din omgivning.
Som brandman har du normalt beredskap var tredje vecka. Du har övning en gång under din beredskapsvecka på kvällstid. Vid larm behöver du kunna ta dig till brandstation och vara redo på 4-6 minuter. Du behöver ha tillåtelse från din arbetsgivare att gå från arbetet vid larm och övningar.

Det viktigaste du behöver är viljan att hjälpa till och rädda liv. Men där finns förutsättningar som du behöver för att kunna bli brandman:

  • Är du över 18 år?
  • Har du körkort?
  • Bor och arbetar du i närhet av en brandstation?
  • Gillar du att hålla dig i form?
  • Vill du göra en samhällsinsats vid sidan av ditt ordinarie arbete?
  • Gillar du lagarbete?
  • Är du stresstålig?

Om dessa punkter stämmer överens med dig, kontakta gärna oss.

Andreas Randevik
Brandmästare
0430-26706

Ungdomsbrandkåren

Är du intresserad av ungdomsbrandkåren? Vi finns i Laholm, Knäred och i Våxtorp. Vi är en förening som vänder sig till både tjejer och killar i åldern 12-18 år. Vi utbildar barn och ungdomar i brandsäkerhet och hur man ska agera när olyckor inträffar men även hur man förebygger dem.

Övningarna går till på samma sätt som räddningstjänstens. Ungdomarna övar på sjukvård, omhändertagande vid trafikolyckor, brandsläckning, stegar, radiosamband, djurlivräddning och mycket mer. Ungdomsbrandkåren utbildar årligen samtliga elever i förskole-, andra-, femte- och åttonde klass samt andra organisationer i Laholms kommun. Utbildningen består av hur man ska agera vid brand eller olycka och vad man ska göra för att förebygga att en brand uppstår eller någon annan olycka ska uppkomma. Ungdomsbrandkåren brukar delta i olika nationella och internationella arrangemang.

Stefan Agnesson
Ungdomsledare
0708 11 66 32

Kontakta Laholms kommun

Öppet idag: 08.00-16.30

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Publicerad:  |  Senast uppdaterad:

Innehåll på sidan