Strandskyddet är till för att alla ska ha tillgång till våra stränder och för att skydda djur och växter som lever vid stränderna.
Strandskyddet är ett generellt skydd och gäller på samma sätt i hela landet.
Det skyddade området är normalt 100 meter från strandkanten, både på land och i vattnet och gäller även undervattensmiljön. I vissa områden finns också utvidgat strandskydd som då kan sträcka sig upp till 300 meter från strandkanten. I Laholms kommun finns utvidgat strandskydd vid Hökafältets reservat och Skummeslövs sanddynsreservat (300 meter). Även vid Hjörnaredssjöarna finns utvidgat strandskydd om 200 meter.
Inom äldre detaljplanelagda område är strandskyddet ofta upphävt. För nyare detaljplaner finns beslut om vilka delar av planområdet som strandskyddet inte längre gäller.
Inom kustområdet är större delen av kuststräckan planlagd för bebyggelse och inom dessa delar är strandskyddet upphävt.
Strandskyddet innebär att det inom området är förbjudet:
Om det finns särskilda skäl kan man få dispens från förbuden.
Som särskilda skäl räknas:
För att ansöka om dispens från strandskyddet ska du lämna in en ansökan till samhällsbyggnadsnämnden, Laholms kommun. I vissa fall, om platsen för dispens ligger i ett naturreservat, Natura 2000-område eller annat skyddat område ska man ansöka hos länsstyrelsen.
Tips för en komplett ansökan
För dispensansökan tar Laholms kommun ut en fast handläggningsavgift.
Då kan det i vissa fall krävas att du också anmäler eller söker tillstånd för vattenverksamhet. Det gäller till exempel för muddring, bryggor, fyllning och grävning. En anmälan om vattenverksamhet prövas av länsstyrelsen.
Om strandskydd råder inom vattenområdet kan ansökan om strandskyddsdispens samprövas med en anmälan om vattenverksamhet.
Länsstyrelsen har fattat beslut om undantag från strandskyddsförbudet för vissa så kallade kompletteringsåtgärder till en huvudbyggnad. Mer information finns på länsstyrelsens hemsida.
Vid mindre vattendrag och vattenområde kan strandskyddet upphävas av länsstyrelsen. En ansökan om upphävande lämnas till länsstyrelsen.
Hjälpte informationen på den här sidan dig?
Publicerad: | Senast uppdaterad: