Elever i årskurs F-9 och anpassad grundskola kan ha rätt till kostnadsfri skolskjuts från bostaden till skolan. Grunden till bestämmelserna för skolskjuts finns i skollagen. I Laholms kommun är det utbildningsnämnden som beslutar om riktlinjer för skolskjuts.
Avståndsbestämmelserna gäller även mellan hem och hållplats för skolskjuts.
Avståndsbedömningen görs av kommunen. Avståndet mellan hem och skola mäts på samma sätt för alla fastigheter i kommunen med hjälp av geografisk informationsteknik. Avståndet som räknas är den kortaste gång- eller cykelväg mellan hemmet och skolan, eller mellan hemmet och närmaste hållplats.
Om skolvägen anses vara farlig gäller inte kilometergränserna. Farlig väg innebär att vägen är farlig utifrån de trafikförhållanden som råder utmed elevens skolväg, till exempel vägens hastighetsbegränsning, sikt och trafikintensitet. En individuell prövning görs och särskild hänsyn tas till elevens ålder och allmän mognad i trafiken.
Elev som väljer att gå på annan skola än den kommunen hänvisar till har som huvudprincip inte rätt till skolskjuts. Förutsatt att övriga kriterier för rätt till skolskjuts är uppfyllda, kan skolskjuts i mån av plats ändå erbjudas om det kan ske utan organisatoriska eller ekonomiska svårigheter för kommunen. Tänk på att förutsättningarna kan ändras under läsåret.
Med växelvis boende menas när elev bor lika mycket hos båda vårdnadshavarna och båda adresserna ligger i Laholms kommun. Istället för enbart elevens folkbokföringsadress görs bedömning om elevs rätt till skolskjuts från båda adresserna var för sig, enligt de kriterier som gäller för rätt till skolskjuts. Växelvis skolskjuts anordnas inte utanför kommungränsen.
Du som vårdnadshavare har ansvar för ditt barn på vägen mellan hemmet och hållplatsen och till dess att barnet klivit på skolskjutsfordonet (tillsynsansvar). Du har ett större ansvar för yngre barns säkerhet. Detta kan innebära att ditt barn måste följas till hållplatsen under så lång tid som behövs för att eleven ska klara att gå på egen hand.
Du som vårdnadshavare förutsätts svara för att ditt barn förbereds och tränas på att klara sin väg till och från hållplats på ett så säkert sätt som möjligt i enlighet med 6 kapitlet 2 § föräldrabalken. Du bör ta ansvar för att barnet förses med reflexväst, reflexer och/eller har med sig en ficklampa under den mörkare delen av året.
I de fall eleven missat skolskjutsen har du som vårdnadshavare ansvar för att eleven kommer till skolan.
Efter skoldagens överlämnas ansvaret till vårdnadshavare när barnet stiger av skolskjutsfordonet.
Du som vårdnadshavare ansöker om skolskjuts inför varje nytt läsår i e-tjänsten.
Ansökan om skolskjuts i grundskolan Länk till annan webbplats.
Ansökan om skolskjuts i grundskolan vid växelvis boende Länk till annan webbplats.
Beslut om skolskjuts meddelas på ”mina sidor”. Här kan också komma meddelande i de fall det finns frågor om din ansökan.
E-tjänsten ska inte användas om elev eller vårdnadshavare har skyddade personuppgifter, eller i familj där den vuxne inte är vårdnadshavare, som till exempel familjehem. I dessa fall och om någon av vårdnadshavarna saknar BankID begär du en blankett genom att skicka ett mejl
Elever som tillhör Centrumskolan, resursskola och anpassad grundskola i Laholm ansöker om skolskjuts via blankett som du får av skolan.
Så här får du som vårdnadshavare information om förändringar av ditt barns skolskjutsturer vid trafikstörningar på grund av dåligt väder under vinterhalvåret.
Information kring förändringar av skolskjutsturer med skolbuss kommer att förmedlas av Hallandstrafiken. Kommunen kommer vid möjlighet att vidareförmedla information via V-klass. Var därför extra uppmärksam på meddelanden från dessa två kanaler.
Trafikstörningar i skoltrafiken på hallandstrafiken.se Länk till annan webbplats.
Information om förändringar för skolskjuts med kollektivtrafik får du via Hallandstrafikens webbplats för trafikinformation. På den sidan finns information om störningar, tidtabeller, kundservice, med mera.
Hallandstrafikens sida för trafikinformation Länk till annan webbplats.
Information om förändringar för skolskjuts med taxi kommer att förmedlas av Hallandstrafiken via deras mobilapp ”Serviceresan”. Se till att du som vårdnadshavare har den appen nedladdad på din mobiltelefon och öppna appen för information om eventuella trafikstörningar. Vid väldigt brådskande förändringar kommer en representant från Hallandstrafiken att ringa dig som vårdnadshavare i den utsträckning som är möjligt. Främst hänvisar vi till appen ”Serviceresan”.
Det är Hallandstrafiken och bussbolagen som gör bedömningen om skolskjuts med skolbuss, kollektivtrafik eller taxi behöver ställas in av säkerhetsskäl. Vid osäkert väglag kommer skolskjutsturen avgå om det bedöms säkert att köra enligt Hallandstrafiken och bussbolagen. På enskild tur är det föraren eller bussbolaget som gör bedömningen om ifall det är säkert att köra hela eller delar av turen. Vid oförutsägbart väder och osäkert väglag kan det hända att det skickas ut information med kort framförhållning.
Du som vårdnadshavare ansvarar för elevens tillsyn och säkerhet fram till dess att eleven på morgonen stiger på skolskjutsen och efter det att eleven stiger av skolskjutsen på hemvägen. Det är ditt ansvar som vårdnadshavare att hålla dig uppdaterad via ovanstående kanaler och ta del av eventuella förändringar i skolskjutsturen.
Vid förändring av skolskjuts eller vid utebliven information när det råder osäkert väglag och/eller eventuellt ej farbara vägar ansvarar du som vårdnadshavare för bedömningen om ifall eleven kan komma säkert till skolan och för att föra eleven till skolan. Om du som vårdnadshavare gör bedömningen att det inte är säkert för eleven att komma till skolan är det rätt att låta eleven vara hemma. Du meddelar då skolan om elevens frånvaro.
Vid situation där meddelande skickas ut om inställd eller förändrad skolskjutstur för hemvägen ska eleven stanna på skolan till dess att du som vårdnadshavare kan hämta eleven. I detta fall ansvarar rektor för att personal finns på skolan till alla elever har hämtats.
I Laholms kommun finns det flera operatörer som skjutsar eleverna till skolan. De ansvarar för kvaliteten i skolskjutsen är den som avtalet anger. Om du har synpunkter på hur skolskjutstrafiken utförs kan du använda dig av Laholms kommuns e-tjänst för synpunkter och klagomål. Vi är tacksamma om du meddelar felaktigheter så att dessa kan rättas till.
Svar: Nej, du har rätt att välja vilken skola ditt barn ska gå i, men det kan påverka rätten till skolskjuts. Elever har rätt till skolskjuts från folkbokföringsadressen till anvisad skola.
För elever som går i en annan skola ansvarar vårdnadshavare för skjuts till och från vald skola.
Elever kan få skolskjuts till vald skola om kommunen kan anordna skolskjuts så att inga organisatoriska eller ekonomiska svårigheter uppstår för kommunen.
Observera! Storleken på bussen eller annat transportmedel anpassas i möjligaste mån utifrån antalet elever som har rätt till skolskjuts utifrån grundreglerna.
Svar: Nej, skolskjuts omfattar endast till och från skolan. Till och från fritids är vårdnadshavares ansvar.
Svar: Nej, för att få skolskjuts vid växelvis boende är det en förutsättning att båda vårdnadshavarnas bostadsadresser ligger inom Laholms kommun och att barnet bor lika mycket hos båda vårdnadshavarna.
Svar: Om elev kommer för sent till skolskjutsens avgångstid är det vårdnadshavare som har ansvaret för att eleven kommer till skolan. Kommunen svarar inte för kostnader eller ersättningsanspråk i samband med händelsen. Om elev på grund av undervisningen inte kommer i tid till skolskjutsen är det kommunens skyldighet att ordna hemtransport.
Om skolvägen anses vara farlig gäller inte kilometergränserna. Farlig väg innebär att vägen är farlig utifrån de trafikförhållanden som råder utmed elevens skolväg, till exempel vägens hastighetsbegränsning, sikt och trafikintensitet.
Hjälpte informationen på den här sidan dig?
Publicerad: | Senast uppdaterad: