Sök Kontakt

Förutsättningar för att räddningstjänsten ska kunna göra en insats

Du behöver säkerställa så att räddningstjänsten får förutsättningar att kunna göra en bra insats.

För att räddningstjänsten ska kunna göra en bra insats behöver du ta hänsyn till vissa saker, så som att ha rätt typ av nyckel, inte blockare vägar. Här kan du hitta information om vad räddningstjänsten behöver i vissa situationer.

Bygga där räddningstjänsten ska hjälpa med utrymning

Grunden vid alla byggnader är att räddningstjänsten inte ska ha mer än 50 meter från där vi ställer våra fordon till huvuddörren in till din byggnad.

I vissa fall vill du bygga så att räddningstjänsten ska hjälpa till med utrymning. Då behöver du säkerställa så att det finns en utsedd plats för räddningstjänstens stegar och fordon.

Det finns också vissa förutsättningar i hur nära räddningstjänsten behöver finnas, samt om det finns ett höjdfordon eller inte.

Allt behöver beskrivas i de brandhandlingar du lämnar in i ditt bygglovsärende.

För att veta vad som gäller och vilka förutsättningar som behöver var uppfyllda, så använda länken här på sidan.

Vilka nycklar behöver räddningstjänsten

Ska du sätta upp en bom eller pelare i en väg som räddningstjänsten behöver kunna ta sig förbi? Då behöver du säkerställa så att nyckeln blir rätt. Kika i våra förutsättnignar, så att det blir rätt. Annars kanske räddningstjänsten inte kan komma fram och hjälpa till.

Om du bygger nytt eller ändrar i en verksamhet eller flerbostadshus, är det viktigt att du har koll på att även nycklar uppdateras för räddningstjänsten. Det kan också vara bra att vid nybyggnationer säkerställa så att räddningstjänsten kan ta sig in, utan att behöva ta sönder dörrar eller fönster.

För att veta vad som gäller och vilka förutsättningar som behöver var uppfyllda, så använda länken här på sidan.

Räddningsvägar

Vissa vägar är speciellt anpassade för räddningstjänsten. Det kan vara att de är bredare än normalt, tål tyngre fordon eller liknande.

Dessa vägar är väldigt viktgia att du inte blockerar. För då kan det bli att räddningstjänsten inte kan ta sig fram.

Det är också viktigt att de snöröjs, klipps och underhålls. Vanligt är att träd och buskar har blivit större och påverkar vägen. Så du som fastighetsägare behöver kontinuerligt säkerställa att räddningstjänsten kan ta sig fram.

För att veta vad som gäller och vilka förutsättningar som behöver var uppfyllda, så använda länken här på sidan.

Kontakta Laholms kommun

Öppet idag: 08.00-16.30

Räddningstjänsten Laholm
0430-150 00
Stämmovägen 1 312 34 Laholm

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Publicerad:  |  Senast uppdaterad:

Innehåll på sidan