Välkommen till Ahla återvinningscentral som håller öppet 6 dagar i veckan. Här kan du lämna det mesta från ditt hushåll.
0430-151 38
När du har dragit ditt körkort/ÅVC-kort i terminalen och innan du passerar bommarna, ser du i displayen hur många besök du har kvar. Missar du detta så kan du även fråga personalen inne på återvinningscentralen så hjälper de dig.
Nu vill vi tillsammans med dig minska avfallet som går till förbränning. Det innebär att allt avfall ska slängas synligt i de olika containrarna så att avfallet sorteras och återvinns rätt.
Säckarna som i dag slängs i brännbart innehåller till stor del avfall som kan sorteras upp och lämnas i rätt container för att gynna återvinningen.
Exempel trä, kompost, diverse plast och förpackningar.
Enligt utförda plockanalyser består säckarna av cirka:
*Vad är inert avfall?
Inert material är sådant som inte förändras fysikaliskt, kemiskt eller biologiskt under lagring. Det betyder att inert avfall varken löses upp, brinner, reagerar fysikaliskt eller kemiskt på något sätt. Dessa stabila material bryts heller inte ned biologiskt eller inverkar på andra material som de kommer i kontakt med på ett sätt som kan orsaka skador på miljön eller människors hälsa.
Exempel på inerta massor är jord, grus, betong, tegel och asfalt.
Målet är att minska felsorterad mängd avfall som går till förbränning.
Kan dessa mängder minskas är det en stor vinst för miljön och även för ekonomin. Uppsatt mål är att mängderna ska minska med 30 % under kommande året.
Ja, enligt lagstiftningen är det kommunalt avfall som ska sorteras.
Ju mer som kan sorteras rätt och återvinnas desto bättre för miljön!
Det finns några få undantag där avfallet ska lämnas i väl förslutna säckar:
Sorterar du redan hemma när du packar bilen så går ditt besök hos oss smidigt. Sortera innehållet i olika säckar och efter ordning på containrarna inne på återvinningscentralen.
Största mängd som kan lämnas per besök/kortdragning är 3 m³ eller 3,5 ton. Som privatperson kommer du in på ÅVC:n med personbil och släp, dvs lätt fordon. Vill du som privatperson lämna större mängder, med tungt fordon, ska avfallet köras över vågen och faktureras enligt prislista. Består lasten av blandat avfall faktureras det som brännbart avfall. Avfallet ska dock sorteras innan det avlämnas.
Vitvaror
Du lämnar själv dina vitvaror på återvinningscentralen, det ingår alltså ingen hämtning av vitvaror när man beställer hämtning av grovavfall vid egna fastigheten. Vitvaror faller under producentansvar, vilket betyder att de företag som säljer vitvaror är alltså skyldiga att ta emot dina vitvaror eller ta dina gamla med sig när de installerar nya.
Att lämna asbest som privatperson ingår inte i dina fria besök. Någon enstaka bit kan lämnas gratis. Kommer du med med större mängder så kör du över vågen och betalar efter aktuell taxa. Asbesten ska vara väl inpackad med kraftig plast så inget material eller damm läcker ut.
OBS! Asbest lämnas måndag-fredag och innan klockan 15.
Kontakta gärna personalen innan ditt besök.
Denna typ av avfall lämnas på en bilskrot. Tas inte emot på Ahla återvinningscentral.
Du som är lantbrukare, odlare eller hästägare hanterar stora mängder använd plast från ensilage, säckar, odlingsfilm och dunkar. Denna plast ska du inte lämna på Ahla återvinningscentral.
Svepretur - Svensk Ensilageplast Retur tar emot din plast och har insamlingsplatser i alla län.
För verksamheter och företag finnas det ett särskilt ÅVC-kort.
När kortet dras vid inpassering kommer ansvarigt företag för kortet att faktureras för besöket. Mängden material som kan lämnas per företagskortsbesök är max
3 m³ eller 3,5 ton.
Avfallstyper att lämna:
Vill man som företagare lämna mer än 3 m³ eller 3,5 ton, det vill säga tungt fordon, ska avfallet köras över vågen och faktureras enligt prislista. Består lasten av blandat avfall faktureras det som brännbart avfall. Avfallet ska dock sorteras innan det avlämnas.
Batterier
Alla batterier ska samlas in. Detta för att få en säker utsortering av miljöfarliga batterier som innehåller tungmetallerna kadmium, kvicksilver och bly.
Asbest
För hantering av asbest gäller speciella regler av hänsyn till arbetsmiljön. Viktigt att förpacka avfallet så att det inte dammar vid lossning.
VIKTIGT!
Asbestavfall ska vara förpackat och märkt ”Dammet är farligt vid inandning, innehåller asbest”. Vid lämning av aspest kör du direkt till vågen, alltså inte genom bomssytemet. Saknar ditt företag kort för vågen betalar man för vägningen på plats med SWISH, kort eller kontanter.
Du är välkommen att lämna elavfall och impregnerat trä om du kan lämna ett avlämnarintyg i samband med ditt besök.
Övrigt farligt avfall hänvisas du att lämna till godkänd mottagare.
Läs mer om att lämna farligt avfall från verksamheter och företag
Byggåtervinningen tillhör inte Ahla återvinningscentral utan drivs av
Daglig verksamhet. Har Byggåtervinningen stängt när du vill lämna material så är det ändå okej att lämna materialet på Ahla Återvinningscentral.
Kontakta personalen på återvinningscentralen när du kommer in på anläggningen så visar de vart du kan ställa av materialet.
Det går också bra att kontakta Byggåtervinningen på telefon eller mejl:
laholmsbyggatervinning@laholm.se
Byggåtervinningen och Fixargruppens Loppis har ett gemensamt Instagramkonto, följ dem gärna.
Instagram - Fixargruppen och Byggåtervinningen Länk till annan webbplats.
Läs mer om Daglig verksamhet här:
0430-153 42
Knappval 1 - Ohlssons i Landskrona
Måndag-fredag klockan 8-16
Frågor om utebliven hämtning av hushållsavfall. Beställning av sophämtning och grovavfall. Övriga frågor gällande hushållsavfall.
laholm.renhallning@ohlssons.se
Knappval 2 - Petterssons Miljöåkeri AB
Måndag-fredag klockan 8-16
Beställning/avbeställning och frågor gällande slamtömning.
Knappval 3 - Laholms kommun - Avfallsservice
Måndag-fredag klockan 9-12
Ägarbyte, abonnemangs- och fakturafrågor.
Knappval 4 - Ahla återvinningscentral
Måndagar och torsdagar klockan 9.30-18
Tisdag, onsdag och fredag klockan 9.30-16.30
Lördagar klockan 9.30-15
Kom i kontakt med personal om du har frågor inför ditt besök på återvinningscentralen.
Hjälpte informationen på den här sidan dig?
Publicerad: | Senast uppdaterad: