Om du inte längre kan ta dig till din vårdcentral själv, eller med hjälp av någon annan, kan du få hemsjukvård. Det är kommunen som ansvarar för hemsjukvården.
Är du i behov av hemsjukvård kontaktar du din vårdcentral som sedan hjälper dig att ansöka.
Här kan du hitta adresser och kontaktuppgifter till mottagningar i Laholm Länk till annan webbplats.
Har du hemsjukvård finns sjuksköterskor och annan vårdpersonal tillgängliga dygnet runt för att hjälpa dig i ditt hem. De utför omvårdnads- och sjukvårdsuppgifter enligt läkarordination. Dessutom har du tillgång till fysioterapeuter (tidigare kallade sjukgymnaster) och arbetsterapeuter för rehabilitering och hjälpmedelsutprovning. Omsorgspersonal kan också utföra vissa uppgifter med delegering av sjuksköterska, arbetsterapeut eller fysioterapeut
Vid sjukdom kontaktar du i första hand din vårdcentral. Du kan också ringa sjukvårdsupplysningen på telefonnummer 1177.
För hemsjukvård betalar du en månadsavgift på 397 kr. Om det handlar om enstaka hembesök av kommunsjuksköterska, arbetsterapeut eller fysioterapeut, är avgiften 228 kr. Den här avgiften inkluderar även utprovning av hjälpmedel och bedömning inför bostadsanpassning.
Avgiften ingår i maxtaxan.
Du som har drabbats av en patientskada inom hemsjukvården i Laholms Kommun har möjlighet att vända dig direkt till vårt försäkringsbolag, Kommunassurans. På deras hemsida finns blankett för skadeanmälan.
Laholms kommun har sedan flera år tillbaka kunnat ta del av andra vårdgivares journalanteckningar.
Från och med 15 januari 2025 kommer vi dela med oss av information som finns i vårt journalsystem till andra vårdgivare. Detta innebär att utvalda delar av dina journaluppgifter blir tillgängliga för andra vårdgivare, till exempel Region Halland.
Det är inte alltid du besöker samma vårdenhet. Ibland händer det att du har hjälp av hemsjukvård samtidigt som du har insatser från vårdcentral och/eller sjukhus.
Detta innebär också att det inte är samma personal som behandlar dig varje gång. Patientdatalagen gör det möjligt för olika vårdgivare att läsa uppgifter i dina journaler, detta kallas sammanhållen journalföring.
Sammanhållen journalföring ökar patientsäkerheten eftersom vi kan dela information mellan vårdgivare.
Det är bara den hälso- och sjukvårdspersonal som deltar i din vård och som har behov av uppgifterna som får ta del av din journal efter att du har gett samtycke.
Du har rätt att spärra dina uppgifter i journalen. Det innebär att andra vårdgivare inte kan ta del av dina journaluppgifter, men de kan se att det finns spärrade uppgifter.
För att spärra din journal kontaktar du din patientansvariga sjuksköterska, fysioterapeut eller arbetsterapeut i Laholms kommun.
Du har rätt att få veta om och när någon har läst din journal. Alla journalsystem sparar uppgifter om vem som har tagit del av din information och när. Vill du exempelvis veta vem som har läst din journal på vårdcentralen vänder du dig dit.
Vill du veta vem som har läst din journal hos Laholms kommun vänder du dig till oss.
Du måste tillfrågas och ge ditt samtycke innan vårdpersonal får ta del av dina uppgifter hos en annan vårdgivare. Det är enbart den vårdpersonal som deltar i din vård och som är säkert identifierad och som har behov av uppgifterna för att kunna ge dig god och säker vård, som får ta del av dina journaluppgifter i den sammanhållna journalen.
Nej, bara du som patient kan ge ditt samtycke.
Det är bara säkert identifierad vårdpersonal som kan läsa dina journaluppgifter. Det måste finnas en vårdrelation och du ska ha gett ditt samtycke. I efterhand går det att spåra, via loggar, vem som läst och när det gjordes.
Varje vårdenhet gör systematisk uppföljning av loggar. Du har rätt att få ta del av dessa loggar.
Ja, du avgör själv om dina journaluppgifter ska spärras för Sammanhållen journal. Du avgör också om och när en spärr ska tas bort.
Om du inte vill att din journal i Laholms kommun ska vara tillgänglig för andra vårdgivare ska du meddela patientansvarig sjuksköterska, fysioterapeut eller arbetsterapeut i Laholms kommun.
När du valt att spärra uppgifter får du själv komma ihåg att berätta för vårdpersonalen sådant som de behöver veta, för att kunna ge dig god och säker vård.
Laholms kommun har enbart möjlighet att spärra journaluppgifter som finns i vårt journalsystem. Om du vill spärra journaluppgifter som finns i Region Hallands journalsystem ska du vända dig till dem.
Om journaluppgifterna är ospärrade kan nödöppning göras (direkt). Om journaluppgifterna är spärrade måste vårdpersonal begära att spärren tillfälligt hävs hos den vårdgivare som spärrat uppgifterna på din begäran. Först därefter blir uppgifterna möjliga att läsa.
Sammanhållen journal gäller bara inom Sverige.
Nej, du kan inte spärra uppgifter om dina barn. I takt med barnets stigande ålder och mognad får barnet själv spärra uppgifter.
Nej, alla journaluppgifter lagras i vårdgivarnas lokala journalsystem.
Ja, läkemedelsinformation ingår i Sammanhållen journal.
Har du synpunkter på eller är missnöjd med verksamheten inom socialnämndens områden?
Berätta det för oss! Att ta tillvara dina synpunkter är ett viktigt led i vårt kvalitetsarbete.
Blankett för synpunkt, klagomål och förbättringsförslag Länk till annan webbplats.
Hjälpte informationen på den här sidan dig?
Publicerad: | Senast uppdaterad: