Sök Kontakt

Kurser för gymnasiet

Alla ungdomar är välkomna till Kulturskolan där du har ett stort och varierat utbud av kurser att välja bland. Pedagogerna är välutbildade och själva aktiva inom sina ämnesområden.

Du som går på gymnasiet har stora möjligheter att utveckla dina intressen på kulturskolan. Kanske kan det även bli ditt framtida yrke? Här kan du gå kurser inom bland annat teater, filmskapande, bild och form, foto, musikproduktion, sång, dans och många musikinstrument.

Teater

På teaterkursen håller vi till i BlackBox där vi fördjupar oss i teaterns värld i olika åldersgrupper, nivåer och inriktningar . Vi sätter upp föreställningar och övar på improvisation.

Levande Teater 16-19 år

Du får, utöver teater och improvisation, även laborera med egen manusskrivning och studera olika typer av skriven dramatik. Du får också prova olika mer avancerade tekniker, jobba med din publikkontakt och annat mer avancerat karaktärsarbete.

Mer information och anmälan (extern länk) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Film

De rörliga bilderna fångas med ny teknik. Du skapar egna berättelser medan du arbetar med kamerateknik och ljussättning. Vi deltar också i olika filmtävlingar.
Kulturskolan samarbetar med Svenska filminstitutet och Sveriges filmförbund

Läs mer om Svenska Filminstitutet (extern länk) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Läs mer om Sveriges filmförbund (extern länk) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Film 16-19 år

Du får lära dig de olika stegen för att göra film. Allt från idé och manus till inspelning och redigering. Här skapar vi egna berättelser och arbetar i olika filmstilar och genrer. Vi lär oss hur kameran fungerar, fixar bra ljud och sätter stämningsfullt ljus.

Mer information och anmälan (extern länk) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Bild

På de olika bildkurserna skapar vi bilder i olika medier. Det kan vara på papper, i keramik eller på en duk. Vi jobbar också med digitalt bildskapande, som på ipad eller foto. Vi är oftast i vår fina Skaparverkstad, fylld med möjligheter.

Bild och form (16-19 år)

Måla, teckna eller arbeta med lera - keramik eller drejning. Du påverkar vad vi ska jobba med när vi upptäcker vår kreativitet med färg, lera och kanske andra helt oväntade material.

Foto (16-19 år)

I fotokursen undervisar vi både i hur du kan få bättre bilder i din mobil, och att använda alla inställningar på en digital systemkamera. Vi lär oss också att efterbehandla bilderna. Vi jobbar i studio och utomhus och ibland åker vi på fotoutflykter.

Det finns kameror och objektiv att låna, men du får gärna ta med din egen kamera.

Serieteckning (15-19 år)

I denna kurs får du lära dig hur bild och text samarbetar, hur du skriver manus och tecknar karaktärer och hur du färglägger dem. Vi skapar serier, karaktärer, illustrationer och berättelser.

Mer information och anmälan (extern länk) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

 

Dans

Dans är kroppsrörelser, ofta till musik. Med den startpunkten finns det många olika sätt att göra det, exempelvis som neoklassiskt eller showdance. Vi håller till i vår danssal på folkhälsocentrum som är anpassad för danslektioner.

Street/show dansgrupp 16-19 år

Showdans dansstil har sin grund i jazzdans men kan innehålla många olika dansstilar. Det är den dansstil du ser i shower, musikaler och i tv-program.

Mer information och anmälan (extern länk) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Musik

Att lära sig skapa musik från ett instrument eller på annat sätt, är något du har med dig hela livet. Vi har många olika instrument att välja på. Vi gör regelbundet konserter, både för nära och kära, men också i större sammanhang.

Piano 16-19 år

Akustiskt piano, digitalpiano och keyboard tillhör gruppen tangentinstrument. Instrumenten används som solo- eller ensembleinstrument i allt från rockband till symfoniorkester. Som pianist kan du även vara din egen orkester genom att spela både melodi och ackompanjemang samtidigt.

Du kan inte hyra piano.

Dragspel 16-19 år

På ett dragspel kan man spela nästan vad som helst, allt från enkla visor till klassiska mästerverk, pop och techno. Att dragspelet är ett blåsinstrument kanske inte så många tänker på men ljudet alstras av en luftbälg som sätter tangenternas eller knapparnas underliggande metalltungor i rörelse så att en ton uppstår. I den här kursen lär du dig hur man gör.

Du kan hyra dragspel på kulturskolan.

Träblås 16-19 år

Blockflöjt

Blockflöjten är ett av de äldsta blåsinstrumenten. Det passar lika bra att spela solo, som att spela tillsammans i en ensemble.

Du kan inte hyra blockflöjt

Klarinett

Klarinett är ett mångsidigt instrument som används inom flera olika musikstilar, alltifrån folkmusik till jazz, pop och klassisk musik.

Du kan hyra klarinett på kulturskolan

Saxofon

Saxofonen är det yngsta träblåsinstrumentet men den har blivit alltmer populär, framför allt i jazz, pop och rock. Den finns i flera storlekar, men vi börjar alltid med altsaxofon som är lite mindre.

Du kan hyra altsaxofon på kulturskolan.

Tvärflöjt

Tvärflöjten är ett av de äldsta blåsinstrumenten man känner till. Den hörs lika ofta spelas solo, som stämmor i orkester- och ensemblemusik.

Du kan hyra tvärflöjt på kulturskolan

Bleckblås 16-19 år

Althorn

Althorn tillhör bleckblåsfamiljen. Du bildar ljud med läpparna och blåser på samma sätt som i alla andra bleckblåsinstrument. Då tuba är ett väldigt stort instrument får du börja med att lära dig spela på althorn, som ser precis ut som en liten tuba. I takt med att du växer, kan du flytta över till baryton och slutligen tuba.

Du kan hyra althorn på kulturskolan.

Baryton

Baryton tillhör bleckblåsfamiljen. Du bildar ljud med läpparna och blåser på samma sätt som i alla andra bleckblåsinstrument.

Du kan hyra baryton på kulturskolan.

Trombon

Trombon tillhör bleckblåsfamiljen. Du bildar ljud med läpparna och blåser på samma sätt som i alla andra bleckblåsinstrument.

Du kan hyra trombon på kulturskolan.

Trumpet

Trumpet tillhör bleckblåsfamiljen. Du bildar ljud med läpparna och blåser på samma sätt som i alla andra bleckblåsinstrument.

Du kan hyra trumpet på kulturskolan.

Tuba

Tuba tillhör bleckblåsfamiljen. Du bildar ljud med läpparna och blåser på samma sätt som i alla andra bleckblåsinstrument.

Du kan hyra tuba på kulturskolan.

Valthorn

Valthorn tillhör bleckblåsfamiljen. Du bildar ljud med läpparna och blåser på samma sätt som i alla andra bleckblåsinstrument.

Du kan hyra valthorn på kulturskolan.

Stråk 16-19 år

Altfiol

Tonen hos en altfiol är något mörkare än hos en vanlig fiol. På lektionerna spelar vi låtar efter gehör och noter och provar olika tekniker. Du får hjälp av din lärare att utveckla ditt spel och intresse för att spela altfiol.

Du kan hyra altfiol på Kulturskolan.

Cello

När man spelar cello, som är ett ganska stort instrument, måste man till skillnad från dom flesta andra instrument, sitta ned på en stol. Klangen är mörk, men ljusare än kontrabasens. Du kan fortsätta även när du börjar gymnasiet.

Du kan hyra cello på kulturskolan.

Fiol

Fiol, som också kallas violin, är det minsta stråkinstrumentet och har den ljusaste klangen. På lektionerna spelar vi låtar efter gehör och noter och provar olika tekniker. Du får hjälp av din lärare att utveckla ditt spel och intresse för att spela fiol.

Du kan hyra fiol på Kulturskolan.

Kontrabas

Basfiol, som också kallas kontrabas, är det största stråkinstrumentet och har därför den mörkaste klangen. Kontrabas spelar man både med stråke och genom att knäppa på strängarna. Att vara basist är att vara ett fundament att stå på för alla andra musiker. Man brukar kalla basisten limmet mellan rytm och ton. Bas finns i all musik, allt från klassiskt och rock till hip-hop och EDM.

Du kan hyra kontrabas på Kulturskolan.

Strängar 16-19 år

Akustisk gitarr

Akustisk gitarr tillhör familjen stränginstrument och används inom de flesta musikstilar - pop, rock, klassiskt, jazz, blues, Bossa Nova med flera.

Du får lära dig att spela både med fingrarna och med plektrum samt efter noter och på gehör. Du får en bred grund i ackord- och melodispel.

Du kan inte hyra akustisk gitarr.

Elbas

Att vara basist är att vara ett fundament att stå på för alla andra musiker. Man brukar kalla basisten limmet mellan rytm och ton. Bas finns i all musik, allt från klassiskt till rock till hip-hop till EDM.

Du kan inte hyra elbas.

Elgitarr

Elgitarr tillhör familjen stränginstrument och används inom de flesta musikstilar - pop, rock, jazz, blues, Bossa Nova med flera.

Du får lära dig spela både med fingrarna och med plektrum samt efter noter och på gehör. Du får en bred grund i ackord- och melodispel inom flera olika genrer.

Du kan inte hyra elgitarr.

Ukulele

Ukulele är som en minigitarr med fyra strängar. Man kan spela melodier, men ukulelen används mest som kompinstrument.

Du kan inte hyra ukulele.

Dj

Vi utforskar och klargör saker som tempon, tonarter, hur man mixar och gör coola övergångar osv. Du får lära dig om begrepp som beat matching, BPM, camelot system, looping och andra häftiga saker.

Du kan gå kursen antingen enskilt eller parvis - själv eller tillsammans med en kompis.

Musikproduktion 16-19 år

Här får du lära dig allt från att producera musik helt digitalt, till att spela in akustiska ljud, göra en podcast och att göra ljudeffekter till en film med mera.

Trummor och slagverk 16-19 år

Trummor och olika typer av slagverk har funnits i alla tider och kulturer. Undervisningen är individuellt anpassad och under de första åren får du prova på olika typer av stilar och slagverksinstrument.

Musikteori 16-19 år

Toner, rytmer och klanger har alla sina tecken, precis som talspråk har sina tecken. Musikteori vänder sig till dig som vill lära dig mer om musikens uppbyggnad.

Det spelar ingen roll om du är ung eller gammal, sjunger eller spelar bleckblås, spelar i rockband eller i stråkorkester, spelar på gehör eller efter noter. Genom att höja din medvetenhet får du ut mer av musiken. I denna kurs får du reda på vad som ligger bakom den musik du sjunger, spelar eller lyssnar på.

Mer information och anmälan (extern länk) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sång/kör

Sång är som att alltid ha med sitt instrument, överallt. På Kulturskolan kan du lära dig att sjunga solo eller sjunga tillsammans med andra.

Kör (16-19 år)

Utveckla din sångröst och känn glädjen i att sjunga tillsammans med andra. På kören sjunger vi sånger i olika stilar, går igenom sångteknik och sceniskt uttryck och övar på att sjunga i stämmor.
Kör är kostnadsfritt för alla barn och ungdomar som bor i Laholms kommun.

Sång (16-19 år)

På sånglektionerna utgår vi från dina förutsättningar och du får möjlighet att utveckla din sångröst och hitta ditt personliga uttryck. Sångundervisningen innehåller sångteknik, sceniskt uttryck och tolkning inom flera olika musikstilar, exempelvis pop, rock, jazz och musikal.

Mer information och anmälan (extern sida) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

KomTek

Komtek är plantskolan för blivande tekniker, naturvetare, innovatörer och entreprenörer! KomTek på Kulturskolan ingår i det nationella nätverket KomTek Sverige. Vi samarbetar också med TeknikCollage Halland via Osbecksgymnasiet.

Läs mer om KomTek Sverige (extern länk) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Läs mer om TeknikCollage Halland (extern länk) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

KomTek 16-19 år

KomTek handlar om att experimentera och lösa tekniska problem. Här får du uppfinna, klura och skapa. Du får prova dig fram och lära dig mer om teknik och tekniska lösningar på ett kreativt och undersökande sätt.

Mer information och anmälan (extern sida) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kontakta Laholms kommun

Öppet idag: 08.00-16.30

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Publicerad:  |  Senast uppdaterad:

Innehåll på sidan