Från grundskola till och med gymnasiet har eleverna tillgång till skolläkare, skolsköterska, skolpsykolog, skolkurator samt specialpedagog och/eller speciallärare.
Elevhälsan är kostnadsfri och personalen har tystnadsplikt. Varje skola har ett elevhälsoteam.
Alla professioner i elevhälsan har ett uppdrag att främst arbeta främjande och förebyggande. Elevhälsans arbete ska bedrivas på individ-, grupp- och skolenhetsnivå och ska ske i samverkan med lärare och övrig personal.
Elevhälsans medicinska insats utförs av skolsköterska och skolläkare. Den medicinska insatsen ansvarar bland annat för elevers hälsobesök och bidrar med medicinsk kunskap i det hälsofrämjande, förebyggande och åtgärdande arbetet på skolan.
Skolsköterskan erbjuder alla elever ett hälsobesök i förskoleklass, årskurs 2, 4 och 7 samt i årskurs 1 på gymnasiet. I förskoleklass är vårdnadshavare med vid besöket. Hälsobesöket består av medicinska kontroller såsom längd, vikt, syn, hörsel och ryggkontroll samt ett hälsosamtal. Hälsobesöket ger en möjlighet att främja goda levnadsvanor. De ger också förutsättningar att stödja elevernas utveckling mot målen, undanröja hinder för lärande samt återföra kunskaper som framkommit från hälsosamtalen i det hälsofrämjande och förebyggande arbetet.
Elevhälsans medicinska insats ska även erbjuda eleverna vaccinationer inom barnvaccinationsprogrammet.
Du som elev är välkommen att själv kontakta skolsköterskan om du har tankar och funderingar kring hur du mår och känner dig.
Även vårdnadshavare som har frågor om sitt barns hälsa kan kontakta skolsköterskan på barnets skola.
Skolkurator främjar skolans måluppfyllelse genom att tillföra och erbjuda social och psykosocial kompetens på organisations-, grupp-, och individnivå för att gynna elevers hälsa, lärande och utveckling.
Skolkuratorn ger råd och stöd till elever, föräldrar och personal genom samtal och handledning. Skolkuratorn arbetar för att hitta lösningar på de bekymmer som kan uppkomma för enskilda elever och grupper i skolan.
Skolkuratorn arbetar med gruppaktiviteter för att främja hälsa, till exempel "Stopp min kropp" samt "Börja prata". "Börja prata" genomförs tillsammans med socialtjänst.
Skolkuratorn är en länk mellan skolan och de resurser som finns utanför skolan som till exempel socialtjänsten, ungdomsmottagningen och barn- och ungdomspsykiatriska mottagningen
Skolpsykologens uppdrag är att tillföra ett psykologiskt perspektiv i syfte att främja lärande och psykisk hälsa samt förebygga psykisk ohälsa. Skolpsykologerna arbetar i elevhälsoteam och i handledning samt utbildning av personal. Du som elev och vårdnadshavare kan träffa en skolpsykolog om det görs utredning av intellektuell funktionsnedsättning.
Specialpedagoger och speciallärare tillför specialpedagogisk kompetens som ett stöd i det pedagogiska arbetet och i den övergripande planeringen av elevhälsans arbete.
Specialpedagogerna arbetar för att alla elever ska få det stöd och den hjälp de behöver för att nå sina mål. Specialpedagogerna arbetar för en god lärmiljö, där pedagogik och undervisning anpassas utifrån elevernas olika sätt att lära.
Specialpedagogerna kartlägger hinder och möjligheter i skolmiljön och elevers behov av särskilt stöd. De genomför utredningar av en elevs behov av särskilt stöd, utformar och genomför åtgärdsprogram.
Specialläraren har ett stödjande uppdrag när en elev hamnar i särskilda svårigheter gällande inlärning, i framförallt språk-, läs-, skriv- eller matematikutveckling.
Om ditt barn har hörsel- eller synnedsättningar kan ni få stöd från vår hörsel- och synsamordnare. Samordnaren hjälper till med lärmiljöer, informerar om tekniska hjälpmedel och stöttar förskolans och skolans personal med tips på anpassningar och åtgärder utifrån barnets behov.
Samordnaren samverkar med hörselhabiliteringen, elev, vårdnadshavare, lärare, elevhälsoteam och andra berörda parter. Hörselsamordnaren ger råd och stöd till lärare, pedagoger och elevhälsoteam för att öka förståelse för och kunskap om nedsättningens konsekvenser samt bidra till att varje elev med nedsättning ska ha en god tillgänglig lärmiljö i förskola och skola.
Du hittar kontaktuppgifter till elevhälsan på skolornas egna sidor.
Osbecksgymnasiets Elevhälsoteam
Lina Tannerfalk Wiberg
0430-15183
caroline.tannerfalk.wiberg@laholm.se
Maria Larsson
0430-155 86
maria.larsson.ssk@laholm.se
Klara Ordrup
0430-150 79
klara.ordrup@laholm.se
Karin Tideman
0430-152 07
karin.tideman@laholm.se
Hillevi Ålund
0430-156 98
hillevi.alund@laholm.se
Monica Krook
0430-152 81
monica.krook@laholm.se
Hjälpte informationen på den här sidan dig?
Publicerad: | Senast uppdaterad: