Sök Kontakt

Köks- och restaurangmedarbetare

Grönsaker som hackas

Vill du arbeta med mat och människor? Tycker du om att ge service och har du intresse för värdskap? Känner du dig hemma i köket men vill lära dig mer och bli anställningsbar i branschen? Då är det här en utbildning för dig.

Kursstart: 2024-09-02

Sista ansökningsdag: 2024-05-31

Så ansöker du

Ansökan görs genom en personlig kontakt med en studie- och yrkesvägledare. Boka i god tid före sista ansökningsdag.

Boka tid här Länk till annan webbplats.

Du kan även kontakta oss via telefon 0430-265 00 eller e-post vagledningscentrum@laholm.se

Sista ansökningsdag är sista dag för att upprätta en komplett ansökan eller komplettera tidigare upprättad ansökan.

Är du folkbokförd i en annan kommun än Laholms kommun - vänd dig till din hemkommun för att göra ansökan.

Viktig information

För att söka utbildningen till köks- och restaurangmedarbetare behöver du

  • ha kunskaper motsvarande grundläggande svenska eller svenska som andraspråk.
  • bifoga ett personligt brev och utdrag ur belastningsregistret till din ansökan.

Om utbildningen

Köks- och restaurangmedarbetare jobbar i restaurang eller storkök med att förbereda och lägga upp mat, servera, ta betalt i kassan, plocka disk och sköta lokalvård. Arbetstiderna varierar och du kan arbeta tidiga morgnar, kvällar och helger.

Utbildningen är främst till för dig som är intresserad av att arbeta med mat och människor, samt har servicevilja och intresse för värdskap. Här får du branschkunskap inom restaurang och livsmedel, hygien, grundläggande matlagningskurs samt frukost- och bufféservering.

Huvudinriktningen är att du ska få kunskap för att arbeta i kök, men det ingår även utbildning i service och gästkommunikation. Genom utbildningen får du kunskaper och färdigheter som gör dig anställningsbar inom exempelvis restaurang- eller storköksbranschen. Du jobbar praktiskt och får grundläggande branschkunskaper. Utbildningen är både för dig som har tidigare erfarenhet av arbete i kök och för dig som vill prova något nytt.

Studierna bedrivs i lärlingsform, där både teoretiska och praktiska moment ingår. Det innebär att du praktiserar i ett kök på en arbetsplats och det kan vara lärande även tidiga morgnar, kvällar och helger. Genom det arbetsplatsförlagda lärandet, APL, kan du få kontakter som kan göra det enklare att få anställning. Du ansvarar själv för transporter till och från din lärlingsplats.

I utbildningen varvas teoretiska och praktiska moment. Syftet är att utveckla dina yrkes- och branscherfarenheter.

Utbildningens innehåll

  • Grundläggande matlagningskunskaper.
  • Bemötande och kommunikation med gäster, kunder och kollegor i olika servicesituationer.
  • Betydelsen av hygien, arbetsmiljö och säkerhet. Kunskaper om måltiden som helhetsupplevelse.

Kursplan

Kurs

Poäng

Kurskod

Orienteringskurs

50

KGYORI11D

Service och bemötande 1

100

SEVSEV01

Branschkunskap inom restaurang och livsmedel

100

MÅTBRC0

Hygien

100

HYGHYG0

Frukost och bufféservering

100

SERFRU0

Matlagning 1

100

MATMAL01

Utbildningslängd: 20 veckor

Studieomfattning: 550 poäng, CSN-berättigat på gymnasial nivå

Kontakta Laholms kommun

Stängt just nu. Öppnar imorgon 08.00

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Publicerad:  |  Senast uppdaterad:

Innehåll på sidan