Sök Kontakt

El- och energiprogrammet

Tycker du om att lösa problem och ha kontakt med människor? Har du intresse för teknik och gillar att arbeta praktiskt? El- och energiprogrammet kan vara något för dig!

El- och energiprogrammet passar dig som är tekniskt intresserad och vill arbeta praktiskt. Du får grundläggande kunskaper för arbete med elinstallationer samt tekniska och teoretiska kunskaper inom automation. På el- och energiprogrammet får du lära dig hur apparater och elektriska maskiner fungerar.

Du får lära dig hur man producerar el, hur man kan installera system för el och hur el, energi och vatten överförs. Du lär dig också om automatiserade funktioner (uppgifter som utförs av maskiner), dator- och kommunikationsteknik såsom IT-nätverk och datorprogrammering.

Du får lära dig att lösa elektriska problem i människors hem och jobba med datorer inom industrin. Du studerar säkerhetsfrågor som standarder och informationssäkerhet. Du får även studera arbetsmiljöfrågor för att undvika arbetsskador och för att bygga upp en god hälsa.

I utbildningen ingår även certifikat för lift och fallskydd.

Jobba efter studenten, eller läs vidare

Programmet är ett yrkesprogram som ger en bred kompetens och leder till arbeten med allt från vanliga elinstallationer till automation inom tillverkningsindustrin. För att bli behörig elektriker behöver du jobba ett år med lärlingsanställning på ett företag efter gymnasiet.

Som elektriker kan du arbeta med säkerhet, exempelvis larmsystem, och tele- och datakommunikation med bredband och fiberoptik. Du kan även jobba med automatiserande produktionssystem för energi-, miljö- och vattenteknik, dator- och kommunikationssystem eller som elektriker.

På el- och energiprogrammet läser du även de kurser som behövs för att läsa vidare på yrkeshögskola eller högskola och kanske bli elingenjör eller automationsingenjör.

Inriktning Elteknik

På Osbecksgymnasiet har vi inriktningen Elteknik. Först läser du programgemensamma karaktärsämnen som Datorteknik, Elektromekanik och Energiteknik. Sedan kommer Elkraftteknik, Elinstallationer och Kommunikationsnät som också alla läser innan du väljer vilka kurser just du vill fördjupa dig i. Du ser dem i kursplanen.

Typiskt för ämnet elinstallation är att i förväg kunna bilda sig en uppfattning om hur en ny installation skall se ut, fungera, framställas och installeras. Du får kunskap om materialens egenskaper och lär dig också att bygga om redan existerande system samt att söka fel och avhjälpa dem, trimma och driftsätta.

Undervisningen följer teknikutvecklingen men också aktuella bestämmelser vad gäller miljö- och säkerhetsfrågor. Allt arbete med el ställer höga krav på säkerhet eftersom ett enda misstag kan orsaka allvarliga skador både på person och egendom.

Bredda din utbildning med profil

Genom att lägga till en profil till El- och energiprogrammet kan du skräddarsy din utbildning. Du kan välja en profil som ger möjlighet att syssla med ett fritidsintresse på skoltid eller en som kompletterar din utbildning och gör den mer yrkesinriktad.

Du kan också göra val inom programmet som ger dig möjligheter till vidare studier och framtida yrken.

Arbetsplatsförlagt lärande, APL

I utbildningen har du 15 veckors praktik på en eller flera arbetsplatser. Där får du möjlighet att ”känna på” yrket utanför skolbänken. Du får även chans att knyta viktiga kontakter med olika arbetsgivare.

Starta eget UF-företag

I årskurs tre kan du driva ett eget företag inom ramen för Ung Företagsamhet. I utbildningen får du komma på en affärsidé, starta upp ett företag och sedan driva det under ett läsår. Du får en unik inblick i entreprenörskap och företagande samt kunskap om att starta eget företag. UF är även en tävling med olika kategorier och med lite skicklighet kan det ta dig hela vägen till final i Stockholm. Det är inte ovanligt att våra UF-företag får fina placeringar.

Vägen ut i världen börjar på Osbecksgymnasiet

Alla våra utbildningar har på olika sätt ett nära samarbete med verkligheten utanför skolan. På El- och energiprogrammet har vi mycket praktik och samarbete med olika företag men vi gör även intressanta studieresor där den största är Hannovermässan i Tyskland.

Att se och uppleva det vi pratar om i skolan ger en djupare insikt och förståelse. Dessutom har vi kul på våra resor!

Kursplan

Gymnasiegemensamma ämnen

 

Engelska 5

100

Engelska 6*

100

Historia 1a1

50

Idrott och hälsa 1

100

Matematik 1a

100

Naturkunskap 1a1

50

Religionskunskap 1

50

Samhällskunskap 1a1

50

Svenska 1 eller svenska som andraspråk 1

100

Svenska 2 eller svenska som andraspråk 2*

100

Svenska 3 eller svenska som andraspråk 3*

100

Antal poäng

900

Programgemensamma ämnen

 

Datorteknik 1a

100

Elektromekanik

100

Energiteknik 1

100

Mekatronik 1

100

Antal poäng

400

Inriktning Elteknik

Inriktningsgemensamma ämnen

 

Praktisk ellära

100

Elkraftteknik

100

Elinstallationer

200

Kommunikationsnät 1

100

Antal poäng

500

Individuellt val

200

Gymnasiearbete

100

Programfördjupning **

 

Fastighetsautomation 1

100

Elmotorstyrning

100

Belysningsteknik

100

Servicekunskap

100

Entreprenörskap

100

Larm och säkerhetssystem

100

Data och medianät

100

Antal poäng

700

Antal poäng för programmet: 2700 p

*Kurser som är möjliga för en grundläggande behörighet (lagändring från ht23).

** Programfördjupningar är med reservation för ändringar.

Adem Amzovic
Kontaktperson för El- och energiprogrammet
Växel: 0430-150 00
Skottegränd 3, 312 31 Laholm

Kontakta Laholms kommun

Stängt just nu. Öppnar klockan 08.00

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Publicerad:  |  Senast uppdaterad:

Innehåll på sidan