Sök Kontakt

Barn- och Fritidsprogrammet

Vuxen som hjälper barn måla

Väldigt få ångrar att de har valt att arbeta med människor. Det är meningsfullt och utvecklande samtidigt som det är både roligt och tacksamt.

Barn- och fritidsprogrammet är för dig som är intresserad av att jobba med ett pedagogiskt yrke och med människor i alla åldrar. Det kan vara som barnskötare, elevassistent, lärarassistent eller simlärare. Du kommer att få kunskap om hur vi människor lär oss, växer och utvecklas. Du får också kunskaper i ledarskap, samarbete och kommunikation. Det är kompetenser som du får nytta av, vad du än kommer att syssla med i livet.

Jobb direkt eller läsa vidare

Programmet är ett yrkesprogram där du kan börja jobba direkt efter studenten men du läser även de kurser som behövs för att vara behörig till högskolan. Du får en bra grund att stå på om du vill läsa vidare till exempelvis förskollärare, lärare, fritidsledare, polis eller något annat yrke där du kommer i nära kontakt med människor.

Att arbeta i lag och samverka mellan olika yrkesgrupper är kännetecknande för dina framtida arbetsuppgifter. Under studierna blir du medveten om hur du själv fungerar i grupp och hur människor utvecklas. Pedagogik, psykologi och sociologi är viktiga ämnen på programmet som har inriktning mot pedagogiskt arbete. Du får kunskap om barns och ungas utveckling, lärande och livsvillkor och du får även läsa om, och prova på, pedagogiska verksamheter som förskola, skola och fritidshem.

Inriktning pedagogiskt arbete

På Osbecksgymnasiet har vi inriktningen pedagogiskt arbete.

  • Denna inriktning ger dig kunskap om barns och ungas utveckling, lärande och livsvillkor.
  • Här får du också läsa om och prova på olika pedagogiska verksamheter såsom förskola, skola och fritidshem.

I den gemensamma delen läser du exempelvis Hälsopedagogik, Lärande och utveckling samt Pedagogiskt ledarskap.

I programfördjupningen kan du välja exempelvis Naturguidning, Skapande verksamhet eller Aktivitetsledarskap simlärare.

Bredda din utbildning med en profil

Genom att lägga till en profil till barn- och fritidsprogrammet kan du skräddarsy din utbildning. Du kan välja en profil som ger dig möjlighet att syssla med ett fritidsintresse på skoltid eller en som kompletterar din utbildning och kanske gör den specialinriktad mot något yrke.

Du kan också göra val inom programmet som ger dig många olika möjligheter till vidare studier och framtida yrken.

Arbetsplatsförlagt lärande - APL

I utbildningen har du arbetsplatsförlagd utbildning, APL, där du är garanterad en plats inom arbetsområdet. Utbildningen i skolan och praktikperioderna bildar därmed en helhet som ger dig kunskap om de verksamheter som ingår i utbildningen, samt deras funktion och roll i samhället. Du får även möjlighet att knyta kontakter som kan vara viktiga för framtiden.

Ung Företagsamhet – UF

Under årskurs 3 kan elever på barn- och fritidsprogrammet driva ett riktigt företag inom ramen för Ung Företagsamhet. I utbildningen får du komma på en affärsidé, starta upp ett företag och sedan driva det under ett läsår. Detta ger dig en unik inblick i entreprenörskap och företagande samt kunskap att själv starta eget företag. UF är även en tävling med olika kategorier och med lite skicklighet kan den ta dig hela vägen till final i Stockholm. Det är inte ovanligt att våra UF-företag kniper fina placeringar.

Barn- och fritidsprogrammet som lärling

Vill du jobba inom barn- och fritidsområdet och är ivrig att ta steget ut i yrkeslivet lite snabbare? Då kan en lärlingsutbildning vara något för dig. Du har två olika lärlingsalternativ från och med årskurs 2:

På Barn- och fritidsprogrammets gymnasielärlingsutbildning, GLU, läser du minst 50 procent av din utbildning, det vill säga 1 250 timmar, ute på en eller flera verksamheter. Du har stöd av en handledare på plats och får regelbundna besök av din lärare. Övriga tiden läser du gymnasiegemensamma ämnen med andra elever på skolan.

Det andra alternativet är att söka Gymnasielärlingsanställning, GLA, på ett företag eller verksamhet. Det innebär att du från och med åk 2 läser inne på skolan två-tre dagar per vecka och har din undervisning/ditt arbete, på ett företag eller i en kommunal verksamhet, de andra dagarna. Vid lärlingsanställning är man anställd på företaget med lön.

Gymnasielärling

Vägen ut i världen börjar på Osbecksgymnasiet

Alla våra utbildningar har på olika sätt ett nära samarbete med verkligheten utanför skolan. På barn- och fritidsprogrammet har vi mycket praktik men vi gör även resor och utflykter där vi praktiserar det vi lärt oss. Vad sägs till exempel om en härlig kanottur med camping, fiske och grillning? Vi har även ett unikt samarbete med en förskola där en barngrupp kommer till skolan en gång i veckan. Då kan vi praktisera saker vi pratat om i undervisningen.

Att med egna ögon uppleva det vi pratar om i skolan ger en bättre förståelse. Dessutom är det kul!

Kursplan

Gymnasiegemensamma ämnen

Poäng

Engelska 5

100

Engelska 6*

100

Historia 1a1

50

Idrott och hälsa 1

100

Matematik 1a

100

Naturkunskap 1a1

50

Religionskunskap 1

50

Samhällskunskap 1a1

50

Svenska 1 eller svenska som andraspråk 1

100

Svenska 2 eller svenska som andraspråk 2

100

Svenska 3 eller svenska som andraspråk 3*

100

Antal poäng

900

Programgemensamma ämnen

Poäng

Hälsopedagogik

100

Naturkunskap 1a2

50

Kommunikation

100

Lärande och utveckling

100

Människors miljöer

100

Pedagogiskt ledarskap

100

Samhällskunskap 1a2

50

Antal poäng

600

Inriktning pedagogiskt och socialt arbete

Inriktningsgemensamma ämnen

Poäng

Socialt arbete 1

100

Pedagogiskt arbete

200

Antal poäng

300

Individuellt val

200

Gymnasiearbete

100

Programfördjupning**

Poäng

Aktivitetsledarskap: Friluftsliv

100

Fritid och idrottskunskap

100

Skapande verksamhet

100

Pedagogiska teorier och praktiker

100

Specialpedagogik 1

100

Idrott och hälsa 2

100

Antal poäng

600

Antal poäng för programmet: 2800 p*

*Kurser som är möjliga för en grundläggande behörighet (lagändring från ht23).

**Programfördjupningar är med reservation för ändringar.

Birgitta Wessberg
Programansvarig - Barn- och fritidsprogrammet
Direkt 0430-151 48, Mobil 0730-69 99 40
Osbecksgymnasiet, Skottegränd 3, Laholm

Kontakta Laholms kommun

Stängt just nu. Öppnar klockan 08.00

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Publicerad:  |  Senast uppdaterad:

Innehåll på sidan