Sök Kontakt



Kommunen planerar för fem trygghetspunkter

Träffpunkter för särskilda händelser planeras i Laholms kommun.

En trygghetspunkt är en plats i samhället dit invånarna kan vända sig vid en samhällsstörning eller kris. Nu är fem platser i kommunen utvalda till trygghetspunkter.

Vid allvarliga eller längre samhällsstörningar, till exempel ett omfattande strömavbrott eller vid en översvämning, kan kommunen upprätta trygghetspunkter. Där kan du som invånare till exempel få information om den inträffade händelsen, vatten att dricka, lättare förtäring, en plats att sova på eller möjlighet att ladda din mobiltelefon. Vad som erbjuds varierar och beror på vilken typ av samhällsstörning eller kris som inträffat.

- Kommunen ska bistå kommuninvånarna när det uppstår behov i svåra situationer. Trygghetspunkter blir ett sätt för kommuninvånarna att i förväg veta vart de kan vända sig för sådant stöd i händelse av omfattande samhällsstörningar där de resurser de har hemma inte längre räcker till, säger Per Andersson, beredskapssamordnare på Laholms kommun.

Laholms kommuns trygghetspunkter

Följande fem platser är utvalda till trygghetspunkter:

  • Glänningeskolan
  • Skottorpsskolan
  • Hishultsskolan
  • Våxtorpsskolan
  • Smedjebacken

Vikten av hemberedskap

Det är inte säkert att alla trygghetspunkter kommer att aktiveras vid en kris eller att den trygghetspunkt som ligger närmast dig kommer att öppnas. Vilken och hur många som öppnar beror på samhällsstörningens omfattning. Det är därför viktigt att du har en egen hemberedskap, så att du och din familj klarar er själva i minst sju dagar.

- Samhällets beredskap börjar hos den enskilde medborgaren. Fler måste ta ansvar för sin egen hemberedskap och säkerställa att man klarar sig i sitt eget hem i minst sju dagar. Då kan samhället fokusera sina resurser på att hjälpa de som faktiskt inte har möjligheten att ta hand om sig själva, säger Per Andersson.

Hur vet jag att en trygghetspunkt är öppen?

Om det blir aktuellt att öppna en trygghetspunkt kommer du få information om det via kommunens webbplats och andra digitala kanaler. Där får du också information om vilka trygghetspunkter som är öppna och vad du kan få hjälp med på respektive trygghetspunkt.

Kontakta Laholms kommun

Stängt just nu. Öppnar imorgon 08.00

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Publicerad: | Senast uppdaterad: