Sök Kontakt



Barn, unga och äldre i fokus för Laholms kommuns folkhälsoarbete 

Boulespelare och flicka som spelar fotboll

Barn och ungas hälsa och välmående ska prioriteras och Laholms kommun ska bidra till ett äldrevänligt samhälle. Det är de prioriterade målgrupperna och perspektiven när Kultur- och folkhälsonämnden nu har tagit ställning till vad folkhälsoarbete i kommunen innebär framöver och vilka strategiska prioriteringar som behöver göras för att på lång sikt förbättra laholmarnas hälsa och välmående. 

I dokumentet Strategiska prioriteringar folkhälsa 2024-2027 har Kultur- och Folkhälsonämnden tagit ställning kring vad folkhälsoarbete i Laholms kommun innebär framöver.

Det är ett långsiktigt arbete som under en första period sträcker sig från 2024-2026 då fokus kommer vara att skapa goda arbetssätt för folkhälsoarbete inom Laholms kommun. Planen är sedan att kommunen under 2027 kommer att arbeta om de strategiska prioriteringarna till en folkhälsoplan för Laholms kommun för perioden 2028–2031. Dokumentet gäller från och med sommaren 2024 till utgången av 2027.

- I det här dokumentet tar vi ställning och tydliggör hur vi definierar folkhälsoarbete i Laholms kommun och vilka prioriteringar som ska göras för att kunna uppnå en god och jämlik hälsa. Det handlar om att skapa förutsättningar för befolkningen att behålla eller förbättra sin hälsa, säger Gudrun Pettersson, ordförande i kultur- och folkhälsonämnden.

Tio prioriteringar med fokus på barn, unga och äldre

Dokumentet innehåller tio olika prioriteringar som har fokus dels på att nå brett till så många som möjligt, dels nå specifika målgrupper som barn och unga samt äldre.

- De tio strategiska prioriteringarna är valda för att de är särskilt viktiga att arbeta med för att bidra till en hälsosam livsstil, en meningsfull fritid och en god psykisk hälsa, säger Gudrun Pettersson.

Individens hälsa grundläggs tidigt och påverkar hela livet, därför är små barn 0-5 år en särskilt viktig målgrupp för kommunens folkhälsoarbete. En annan viktig målgrupp är unga i brytpunkten mellan barn och ungdom.

- Det är väldigt olyckligt att se hur statistiken visar att det är i just den åldern då den psykiska ohälsan ökar som många slutar med fritidsaktiviteter. Särskilt med tanke på att fysisk aktivitet är viktigt för att motverka psykisk ohälsa, där finns ett samband som är större än många tror, säger Gudrun Pettersson.

Att äldre är friska och aktiva är en vinst för både den enskilda individen och för samhället.

- Barn och unga har sedan lång tid tillbaka varit viktiga målgrupper i de insatser och stöd som redan finns i kommunen. Genom att även prioritera äldre så ökar möjligheterna att få stora positiva effekter för folkhälsan, säger Gudrun Pettersson.

Motverka ofrivillig ensamhet prioriterat

Bland de tio prioriteringarna hittar vi till exempel suicidprevention, arbetet med våld i nära relationer, stöd till föreningslivet samt ofrivillig ensamhet. Inom varje område har nämnden specificerat inriktningen som i sin tur ska konkretiseras ytterligare framöver för att bli verklighet.

- Vi ser att vi kan utöka samarbetet mellan träffpunktsverksamheten och kommunens kulturverksamhet. På så sätt kan vi skapa nya sociala sammanhang för äldre. Det handlar om att motverka ofrivillig ensamhet och samtidigt som träffpunkterna som finns ska vara kvar och utvecklas så behöver vi arbeta mer uppsökande för att nå de som verkligen behöver det, säger Gudrun Pettersson.

Vardagsmotionen ska öka

Ett annat prioriterat område är att öka vardagsmotionen. Svenskarna är ett tränande folk, men glappet mellan de som tränar och de som inte rör sig alls är för stort. Träning och aktiv rörelse har många fördelar och nämnden ska genomföra satsningar på att öka vardagsmotionen bland breda lager av de prioriterade grupperna. Kvinnorna i Laholm är mest fysisk aktiva i Halland medan männen är minst fysiska i Halland. Målet är att öka andelen fysiskt aktiva från 70-73% under perioden fram till 2027.

- Fokus ska ligga på att öka lek, rörelse och motion i vardagen. Vi är bra på att träna regelbundet men däremellan blir det mycket stillasittande, både på jobbet och på fritiden. Närheten till naturen och bra motionsslingor i flera tätorter runt om i kommunen är en tillgång i detta arbete, säger Gudrun Pettersson. ​

Prioriteringarna har tagits fram i dialog med presidierna i Utbildningsnämnden, Samhällsbyggnadsnämnden och Socialnämnden samt med utgångspunkt i de insatser som redan görs. Genom dokumentet så har nämnden tydliggjort att arbetet ska växlas upp för att ge ännu större effekter.

Nästa steg blir att ta fram handlingsplaner för vart och ett av de tio prioriterade områdena. Några av planerna kommer att vara färdiga redan nu i sommar, men gemensamt för alla är att de ska vara färdiga senast vid årsskiftet.

Nytt forum för folkhälsa startar

Nytt för i höst blir också att kommunen startar ett forum för folkhälsa.

- Där kommer nämnden att återkommande bjuda in kommunens verksamheter, näringsliv, föreningar och civilsamhället för att diskutera och samarbeta kring gemensamma mål. Vi behöver arbeta tillsammans för en förbättrad folkhälsa i Laholms kommun, säger Gudrun Pettersson.

Faktaruta

Kommunfullmäktige har inom ramen för Kommunplan 2024-2027, fastslagit nedanstående nyckeltal för folkhälsoarbetet inom hela Laholms kommun:

  • Ohälsotal, dagar ​Invånare 16–84 år med gott psykiskt välbefinnande, andel (procent) ​

Den allmänna hälsan hos befolkningen i Laholm är god och antalet ohälsodagar ligger under genomsnittet för pendlingskommuner nära större stad men något över snittet för riket och Halland.

  • Invånare 16–84 år med övervikt eller fetma, andel (procent) ​

Andelen överviktiga i Laholm är högre än genomsnittet för riket och Halland men lägre än genomsnittet för pendlingskommuner nära större stad. Nyckeltalet har stadigt utvecklats negativt och det finns stora skillnader mellan könen. Andelen överviktiga män i Halland är högst i Laholm.

  • Invånare 16–84 år som är fysiskt aktiva minst 150 min/vecka, andel (procent) ​:

Kvinnorna i Laholm är mest fysisk aktiva i Halland medan männen är minst fysiska i Halland. Målet är att öka andelen fysiskt aktiva från 70-73% under perioden fram till 2027

  • Andel av tätortsbefolkningen med tillgång till grön- och blåområden inom 300 meter från bostaden. ​

84,9% - 100% av de olika tätortsytorna ligger inom 300 meter till grön-eller blåområden. Målvärdena kan uppnås genom att utveckla grön- och blåområden i kommunen och genom att planera nya bostäder med tillgång till grön- och blåområden.

  • Deltagartillfällen i idrottsföreningar, antal/invånare 7–20 år ​

Antalet deltagartillfällen har stadigt sjunkit i Laholm sedan 2014. Pojkar deltar mer i idrottsföreningar än flickor.

Kultur- och folkhälsonämnden kommer, inför revidering av kommunplanen i november 2024, att föreslå att något ytterligare nyckeltal läggs till knutet till målet att barn och ungas psykiska och fysiska hälsa ska förbättras.

Kontakta Laholms kommun

Stängt just nu. Öppnar imorgon 08.00

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Publicerad: | Senast uppdaterad: