Sök Kontakt



Nytt avtal om verksamhetsförlagd sjuksköterskeutbildning

Anders Einarsson, kommunchef Laholms kommun, Gerry Andersson, Samverkanskoordinator, Högskolan i Halmstad samt Helen Lundqvist, verksamhetsutvecklare, Högskolan i Halmstad.

Anders Einarsson, kommunchef Laholms kommun, Gerry Andersson, Samverkanskoordinator, Högskolan i Halmstad samt Helen Lundqvist, verksamhetsutvecklare, Högskolan i Halmstad.

Laholms kommun har skrivit på ett nytt avtal om verksamhetsförlagd utbildning (VFU) för sjuksköterskor ihop med Högskolan i Halmstad. VFU-avtalet gäller en utökning av verksamhetsförlagd praktik för sjuksköterskor. Ett större åtagande för kommunen men också en god möjlighet att få fler sjuksköterskor att bli lockade till att arbeta i kommunen.

- Alla halländska kommunerna kommer att underteckna avtalet, men var för sig. Det här är en kraftfull revidering av det gamla avtalet där alla detaljer har gåtts igenom, berättar Gerry Andersson, Samverkanskoordinator och Helen Lundqvist, verksamhetsutvecklare på Högskolan i Halmstad.

Utökad praktik

Den stora skillnaden är en kraftigt utökad praktik från 23 veckor till omkring 40 veckor om året. Kommunen kommer i princip att ha praktikanter under hela året förutom under sommarmånaderna. Det kommer att upplevas som att ha 4–5 nya medarbetare. Tillsammans behöver medarbetarna finna en bra lösning i detta så de studerande får en bra praktik och en fortsatt god arbetsmiljö för medarbetarna. Det finns utmaningar med höga krav på den som ska vara handledare, men det har kommunen jobbat med några år och fortsätter att successivt utbilda handledare, så det ska kunna lösa.

På lång sikt kommer detta att bli jättebra menar alla inblandade. Man har sett att många hoppar av utbildningen efter att de varit på praktik tidigare så verkligheten har kanske varit tuffare än teorin.

- Vi är rörande överens om att det behövs mer praktik så att de studerande på högskolan hinner landa i verkligheten och bli väl omhändertagna av oss i ”verkligheten”. Både undersköterskor och sjuksköterskor. Kommunnätverket har tittat igenom allt i detta reviderade avtal och vi känner oss nöjda, säger Eva Thelander, Verksamhetschef, Funktionsstöd och HSL (Hälso- och sjukvårdslagen) i Laholms kommun.

Kontakta Laholms kommun

Stängt just nu. Öppnar imorgon 08.00

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Publicerad: | Senast uppdaterad: