Sök Kontakt



Fortsatt process vad gäller eventuell folkomröstning kring avveckling av skolor

Här beskriver vi nästa steg vad gäller beslutet om en eventuell folkomröstning i frågan om avveckling av Genevadsskolan och Ahlaskolan

– Först ska vi granska de inkomna namnen i namninsamlingen. Om minst 10 procent av de röstberättigade i kommunen ställer sig bakom en folkomröstning måste kommunfullmäktige ta ställning till om den ska genomföras, säger Jonas Påhlsson, kanslichef i Laholms kommun.

Granskning av inkomna namn

För att de insamlade namnen ska uppfylla kraven i en granskning krävs att det finns ett datum för undertecknandet, namn och ett namnförtydligande, personnummer och adress.

– När det gäller själva granskningen så finns det ingen tidsangivelse för hur lång tid granskningen får ta, men kommunstyrelsen har diskuterat frågan och vill ha ett resultat till den 11 juni för att hinna bereda ärendet till kommunfullmäktige. Det finns i övrigt ingen lagstiftning kring hur detta arbete ska bedrivas utan är upp till varje kommun, säger Jonas Påhlsson.

Den enda tidsangivelse som finns är att man senast 3 månader före den tänkta folkomröstningen ska samråda med valmyndigheten. Detta är framförallt en formalitet som bekräftar den kommande händelsen.

En tidskrävande process

– Vi kommer att behöva ta in och bekosta extra personal för att göra granskningen, dels är det tidskrävande i sig, men beror också på att vi just nu administrerar pågående EU-val.

Ambitionen är att granskningen ska vara klar så att kommunstyrelsen får granskningsrapporten och kan förbereda ett ärende till kommunfullmäktige, som väntas fatta beslut den 25 juni. När beslutet sedan ska fattas så fungerar det så att om inte 2/3, det vill säga 28 röster i kommunfullmäktige är emot att hålla en folkomröstning så ska den hållas.

Kontakta Laholms kommun

Stängt just nu. Öppnar imorgon 08.00

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Publicerad: | Senast uppdaterad: