Sök Kontakt



Verksamhetschef Daniel Josefsson stöttar rektor Petra Filipsson

Daniel Josefsson, verksamhetschef för förskoleklass, fritidshem, grundskola och anpassad grundskola i Laholms kommun stöttar odelat Petra Filipsson, rektor på Ahlaskolan och Parkskolan i pågående drev kring kommunikationsstöd som gått ut till personalen på Ahlaskolan.

Det är med anledning av den exponering som Petra Filipsson utsatts för i sociala media och övrig media som Daniel Josefsson vill betona att han stöttar henne fullt ut i frågan.

- Situationen har uppstått efter det att personalgruppen gett uttryck för ett behov av stöd när förslaget kring avveckling av skolorna skulle skickas ut till vårdnadshavare. Behovet av stöd ser alltid olika ut från person till person. Vissa medarbetare känner sig väldigt trygga med vad de ska kommunicera, andra inte. I ett försök att ge stöd till dem som känner sig utlämnade i rådande situation, har det i efterhand kunnat tolkas som att man velat styra vad som sägs. Rektorn har alltså uppfattat att detta mer långtgående stöd har efterfrågats, och vid förankring med medarbetare upplevt att stödet har varit bra, säger Daniel Josefsson .

Rektor Petra Filipsson har uttalat sig till förbundstidningen Vi lärare:

”Syftet med framtagandet av frågor och svar var att stötta de medarbetare som kände att de behövde svarsstöd, i den tuffa stund då de både skulle hantera sina egna känslor samtidigt som de skulle möta eventuellt upprörda vårdnadshavare. Personalen hanterar en arbetssituation som är väldigt pressad. [...] Under dagen när beskedet gick ut till vårdnadshavarna befann jag mig på skolan under hela dagen fram till stängning av fritidshemmet. Jag pratade då med stora delarna av medarbetarna om deras upplevelse av frågorna och svaren och fick responsen att det var okej. Under ett av våra stående fackliga samverkansmöten lyfte jag åter dokumentet, då det via medarbetare framkommit att media hävdade att någon satt munkavel på dem. Jag ville säkerställa medarbetarnas upplevelse av detta och fick responsen att det inte kommit till de fackligas kännedom om att man kände sig styrd, vilket även dokumenterades i samverkansprotokollet. Jag kan i efterhand vara självkritisk till hur jag formulerade mig. Jag kan förstå att vissa frågor- och svar tagna ur det stora sammanhanget kan upplevas som styrande vilket inte var intentionen, vilket jag bett om ursäkt för till personalen på veckans arbetsplatsträff”

- Vi jobbar ofta med övergripande kommunikationsstöd för att hålla samman våra olika budskap. Det gör alla stora organisationer. Att erbjuda kommunikationsstöd är inget ovanligt. Det kan vara jättesvårt för personal som sitter längre ut i verksamheten att i detalj vara insatt i den politiska processen och förslag/beslut som följer med detta. Det är vår skyldighet att stötta personalen i svåra frågor av den här karaktären och precis detta har varit avsikten här. Utgångspunkten är att människor kan och ska prata för sig själv, men ibland kan man behöva stöd.

Som jag ser det så spär denna fråga på den övergripande frustationen över eventuella avvecklingsplaner för Ahlaskolan och Petra får bära hundhuvudet. Alla människor kan fela i en utsatt situation- oberoende yrkestitel. Jag vill betona att yttrandefriheten är helt essentiell för oss och får aldrig ifrågasättas. Men att lägga så mycket fokus på en enskild person, när frustrationen troligtvis bottnar i avvecklingen är omänskligt. Petra är en fantastisk arbetsledare och chef och jag och övrig ledning har det största förtroendet för henne. Mitt i denna politiska process, är hon utsatt för påhopp i sociala media och ställs till svars när hon är ute och handlar eller på annat sätt vistas i samhället.

Jag vill förtydliga att rektorn inte har något mandat i den pågående processen vad gäller eventuell avveckling av Ahlaskolan och Genevadsskolan. Mandatet i den frågan ligger på en högre nivå i organisationen och handlar i slutänden om politiska beslut, avslutar Daniel Josefsson.

Kontakta Laholms kommun

Stängt just nu. Öppnar imorgon 08.00

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Publicerad: | Senast uppdaterad: