Sök KontaktÖkad kunskap om farliga ämnen i vardagsprodukter

Barn med uppblåsbar plastkrokodil

Konsumenter måste få korrekt information om produkter i handeln som innehåller farliga ämnen. Därför kommer miljöenheten i Laholms kommun tillsammans med cirka 60 andra svenska kommuner kontrollera att reglerna kring hur innehållet i konsumentprodukter redovisas. Tillsynen är en del av ett nationellt projekt som Kemikalieinspektionen samordnar med svenska kommuner.

Inspektörer från kommuner i hela landet kommer att kontrollera innehållet av farliga ämnen i produkter samt konsumentinformationen om dem i lokala butiker. Laholms kommun deltar i detta nationella tillsynsprojekt tillsammans med ungefär 60 andra kommuner.

Det finns ett generellt informationskrav om produkter innehåller särskilt farliga ämnen. Säljaren eller leverantören en produkt som innehåller sådana ämnen ska ge korrekt och tydlig information till mottagarna och konsumenter har rätt att få information på begäran.

De ämnen som leverantören är skyldig att informera om finns på en särskild lista med drygt 200 särskilt farliga ämnen. Den heter EU:s kandidatförteckning. Länk till den förteckningen på Kemikalieinspektionens webbsida finns här:

Inspektörer från kommuner i hela landet kommer att kontrollera innehållet av farliga ämnen i produkter samt konsumentinformationen om dem i lokala butiker. Laholms kommun deltar i detta nationella tillsynsprojekt tillsammans med ungefär 60 andra kommuner.

Det finns ett generellt informationskrav om produkter innehåller särskilt farliga ämnen. Säljaren eller leverantören en produkt som innehåller sådana ämnen ska ge korrekt och tydlig information till mottagarna och konsumenter har rätt att få information på begäran.

De ämnen som leverantören är skyldig att informera om finns på en särskild lista med drygt 200 särskilt farliga ämnen. Den heter EU:s kandidatförteckning.

EU:s kandidatförteckning
Länk till annan webbplats.

Kommunernas miljöinspektörer kommer att kontrollera följande:

  • Att företag följer reglerna kring information om ämnen på kandidatförteckningen som kan finnas i vanliga konsumentprodukter. (EU:s lista över ämnen som kan ha allvarliga effekter på människors hälsa eller miljön)
  • Kemiskt innehåll i produkter och vanliga material

Exempel på produkter och ämnen:

  • Det kan finnas brister i exempelvis elektronik, smycken och produkter i mjukplast.
  • I oäkta smycken kan ämnen som kadmium, bly och nickel påträffas.
  • Mjukgörare som ska begränsas kan återfinnas i varor av mjuk plast som exempelvis mjuka plastleksaker.

Kemikalieinspektionen har information till privatpersoner på sin webbsida

Information till privatpersoner Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

De butiker som omfattas av kontrollen och ska inspekteras i Laholms kommun kommer att kontaktas av miljöenheten för bokning av tillsynsbesök.

Kontakta gärna Laholms kommuns miljöenhet för ytterligare information:

Anna-carin.karlsson@laholm.se

Linnea.jakobsen@laholm.se

Kontakta Laholms kommun

Stängt just nu. Stängt.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Publicerad: | Senast uppdaterad: