Sök Kontakt



Byggprojektet kvarteret Hästen i centrala Laholm startar i mars 2024

Staffan Påhlssons hästarbete med byggplanerna har pågått i tretton år och nu pågår rivningsarbetet för fullt på tomten i centrala Laholm. Detaljplanen gick äntligen igenom efter omfattande ändringar.

 

Detaljplanerna som gjordes om 2018 presenterades då för den vid tiden nyinsatta landshövdingen Britt Bentzler. Hon gjorde en insats med att få projektet godkänt i nödvändiga instanser och refererade till liknande projekt från sin tid som regionpolitiker på Gotland. Nu har det bestämts att det är Halmstadsbaserade byggföretaget MTA som ska bygga upp kvarteret Hästen.

- Jag kan irritera mig på den kraftigt försenade byggstarten som medför ökade byggkostnader. Men i ärlighetens namn får jag erkänna att området och dess byggnader blev vackrare i och med det här omtaget. Vi och arkitektfirman Fredblads gjorde ändringarna 2018 och de innebar ett godkännande i alla instanser till slut, säger byggherren Staffan Påhlsson, mannen bakom S Påhlsson fastigheter AB.

Arkitektfirman Fredblads har för övrigt varit med från första stund liksom den lokala kvalitetsansvarige Lars Harrysson som gjorde det första planarbetet. Enkelt uttryckt så innebär planändringen eller omtaget att de stora likartade huskropparna man från början tänkte sig, blev mer varierade och olikartade.

Lite byggnadsfakta

De fem byggnaderna har fyra till sex våningar, olika fasadfärger och takbeklädnader. Det blir 86 lägenheter med cirka 43 garageplatser i ett källarplan med nerfart från Järnvägsgatan. Det kommer att finnas åtta hissar från parkeringsgaraget till översta våningen i fastigheterna. Butikslokalerna får totalt cirka 600 kvadratmeter. Det tidigare gatuköket kommer att finnas i fastigheten mot Stortorget. Det är vad som är klart i nuläget.

- Fasaderna får olikfärgade tegel på alla fastigheter utom den mot Stortorget som blir putsad. Vi satsar på klassiskt lertaktegel för lång hållbarhet och en traditionell stil. De olika hushöjderna, fasadtonerna och husvinklarna bidrar också till det. En trevlig detalj är också att det blir genvägar i området mellan Stortorget, Trädgårdsgatan och Järnvägsgatan. Inspiration har varit Drottning Kristina Passagen i Halmstad. En utmaning har varit att få in alla fastigheter på ett tilltalande sätt ihop med nuvarande fyra fastigheter på platsen, men det känner jag mig nöjd med. Planen är att ha ett färdigt bygge två år efter byggstarten våren 2024, säger Staffan Påhlsson.

Kommunens plankarta och planbeskrivning hittar du under rubriken ”Bostäder inom kvarteret Hästen i centrala Laholm” på den här sidan:

https://www.laholm.se/bygga-bo-och-miljo/samhallsutveckling/aktuella-projekt Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

 

Kontakta Laholms kommun

Stängt just nu. Öppnar imorgon 08.00

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Publicerad: | Senast uppdaterad: