Sök Kontakt



Medborgarlöfte och stärkt samverkan ökar tryggheten i Laholms kommun

Kommunstyrelsens ordförande Ove Bengtsson och lokalpolisområdeschef Gustav Zetterberg skriver under Medborgarlöftet.

Kommunstyrelsens ordförande Ove Bengtsson och lokalpolisområdeschef Gustav Zetterberg skriver under Medborgarlöftet.

Under fredagen skrev Laholms kommun och polis under Medborgarlöftet för 2024. Samtidigt undertecknades en ny överenskommelse för samverkan 2024-2026.

Fredagsförmiddagen gick i trygghetens tecken med undertecknande av både Medborgarlöftet för 2024, Samverkansöverenskommelse mellan kommun, polis och kriminalvård för 2024-2026 och presentation av ny brottsförebyggande samordnare i Laholms kommun.

– Med synpunkter från våra medborgare via trygghetsenkäten och en riktigt bra samverkan mellan kommun, polis och kriminalvård som fokuserar på det medborgaren faktiskt upplever, känns det som att vi ligger långt framme med det här arbetet i kommunen, säger Ove Bengtsson (c), kommunstyrelsens ordförande.

Det här gör det tryggt att bo och leva i Laholm

När medborgarlöftet tas fram så bygger det på medborgarnas upplevda trygghet i kommunen och är just ett löfte till dem om vad som ska åstadkommas. Så här tycker medborgarna i trygghetsenkäten:

”Har bott i Laholm i mer än 60 år och har alltid känt att jag trivs. Fina människor och trivsamma butiker. Nära till det mesta”

”Finns inte direkta ”problemområden” som större städer ofta har. Laholm har behållit mycket av den mindre stadens lugna puls.”

Men det som visar sig bland svaren är också att medborgarna trycker mer än tidigare på att arbetet med barn och ungdomar är viktigt och att vissa områden känns mer otrygga än andra.

– I dessa svåra ekonomiska tider har vi i politiken varit noga med att inte spara på kultur- och fritidsaktiviteter för våra ungdomar. Det är viktigt att våra ungdomar har tillgång till olika former av aktivitet, föreningslivet är viktigt att hålla i gång. Här måste vi vuxna hjälpas åt för att hålla liv i våra föreningar. Kommunen bidrar med resurser men engagemanget måste vi hjälpas åt med, menar Ove Bengtsson.

Gemensamma insatser för att förebygga brott

Medborgarlöftet handlar om aktiviteter som kommun och polis tillsammans kommit överens om för att förebygga brott och bibehålla tryggheten i kommunen.

– Det här är ett arbete som pågår året runt men enkäter och statistik ger oss hela tiden en uppdaterad lägesbild så att vi kan fokusera på rätt saker och uppdatera vårt Medborgarlöfte, säger lokalpolisområdeschef Gustav Zetterberg.

Samverkansöverenskommelse och ny lagstiftning stärker arbetet

Parallellt med löftet till medborgarna skrivs en överenskommelse som är till för att förbättra och fördjupa samarbetet mellan kommun, polis och kriminalvård. Överenskommelsen tydliggör vad var och en av parterna ska åstadkomma och säkerställer det fortsatta samarbetet.

Den första juli trädde också en ny lagstiftning i kraft Lag om kommuners ansvar för brottsförebyggande arbetet (SFS 2023:196). Under året har Laholms kommun jobbat med förberedelser och uppstart av arbetet för att leva upp till lagstiftningens krav. Med rekryteringen av en ny brottsförebyggande samordnare, Michelle Svensson, förväntas arbetet dessutom utvecklas och få ny fart.

– Baserat på vad som framkommit i trygghetsenkäten så upplevs Laholm vara en trygg kommun men det finns en del problemområden att arbeta vidare med. Med den nya lagstiftningen i ryggen kommer det brottsförebyggande arbetet att få en rejäl skjuts framåt och jag ser framemot att få vara med och utveckla detta ytterligare i Laholms kommun, säger Michelle Svensson.

Uppföljning av det brottsförebyggande arbetet

  • Antalet grova stölder genom inbrott i bostad sjönk från 40 st föregående år till 24 stycken fullbordade brott. Laholm är historiskt sett en inbrottsdrabbad stad med långt över 100 inbrott per år tidigare. Invånarna tillsammans med gediget polisarbete och samverkan kring grannsamverkan med kommunen har fått ner antalet inbrott i bostad över tid.
  • Under 2023 har samverkan och planering påbörjats mellan Socialförvaltningen (Ungdomsteam, friskvårdsteam/aktivitetsteam) och Kultur- och utbildningsförvaltningen (Ung i Laholm, föreningsutvecklaren) där syftet är att arbeta tillsammans med ungdomar i Laholms kommun och skapa gemensamma aktiviteter och mötesplatser.

Under trygghetsenkäten 2023 inför 2024 års medborgarlöften framkom ett minskat intresse från medborgarna beträffande enkäten. Liknande tendenser syns nationellt men lokalt innebär detta ett minskat inflöde av information. Med den bakgrunden och att året går fort har det beslutats att kommande medborgarlöfte i Laholms kommun skall gälla i två år. Detta för att skapa bättre förutsättningar till ett bra arbete.

Läs mer om de trygghetshöjande insatser som gjorts under 2023 Pdf, 356 kB.

Läs mer om Medborgarlöftet 2024 Pdf, 139.1 kB.

Läs mer om samverkansöverenskommelsen 2024-2026 Pdf, 174.9 kB.

 

Kontakta Laholms kommun

Stängt just nu. Öppnar imorgon 08.00

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Publicerad: | Senast uppdaterad: