Sök Kontakt



Sveriges kommuner tar över insamlingen av hushållens förpackningsavfall

Avfallsingenjör Daniel Zetreus visar ny informationsskylt på en återvinningsstation

Avfallsplanerare Daniel Zetreus visar ny informationsskylt på en återvinningsstation

Den 1 januari 2024 tar Laholms kommun över insamlingen av förpackningar i kommunen för att skapa ett mer effektivt återvinningssystem och bidra till Sveriges klimatmål. Producenterna ansvarar även fortsättningsvis för att återvinna förpackningarna.

Sveriges kommuner tar över ansvaret för insamlingen av förpackningar från producentansvarsorganisationerna, till följd av ett regeringsbeslut. Genom att samla ansvaret för insamling av mat- och restavfall, förpackningar och tidningar kan hanteringen effektiviseras. På sikt kommer det möjliggöra bättre service och ökad återvinning, som kan bidra till att Sverige når klimat- och miljömålen.

- Vi jobbar hårt för en smidig övergång så att förändringen ska märkas så lite som möjligt. Alla kan fortsätta att sortera sina förpackningar som vanligt och lämna dem till någon av kommunens 14 återvinningsstationer. Placeringen av dem är oförändrad. Förpackningarna kan också lämnas på Ahla Återvinningscentral. Den stora vinsten ligger i att vi skapar ett mer effektivt system som underlättar ökad återvinning, säger Lotta Wolf, avfallschef på Tekniska enheten i Laholms kommun.

Förändringen innebär att Laholms kommun tar över återvinningsstationerna som idag ägs av Förpackningsinsamlingen, (FTI). De insamlade förpackningarna lämnas sedan över till producenterna för vidare transport och återvinning.

Producentansvaret innebär att de som sätter en förpackning på marknaden ska ansvara för och bekosta insamling och återvinning av den. Producenterna ersätter alltså kommunerna för insamlingskostnader och det innebär inga kostnader för kommunens skattebetalare. Under en övergångsperiod kan det krävas vissa extra insatser från kommunen.

- En annan förändring som också träder i kraft den 1 januari 2024 är att alla kommuner ska samla in matavfall från hushåll och verksamheter. Detta krav gäller hela EU. Matavfallet blir till energi i form av biogas och näring i form av biogödsel. Biogas kan användas som fordonsbränsle för bilar, bussar och lastbilar och biogödsel kan användas för att ge näring till åkrar precis som vanligt gödsel, berättar Lotta Wolf avslutningsvis.

Om återvinningsbehållarna är fulla eller platsen nerskräpad kan det felanmälas i appen felanmälan Laholm, eller på kommunens hemsida. En QR-kod på återvinningsstationens skylt länkar dit.

Kontakta Laholms kommun

Stängt just nu. Öppnar imorgon 08.00

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Publicerad: | Senast uppdaterad: