Sök Kontakt



Laga Rostfritt finalist till Årets samverkansföretag 2023

Laga Rostfritt i Knäred är en av tre finalister till Årets samverkansföretag 2023 inom Teknikcollege Sverige. Vinnare koras vid rikskonferensen i Göteborg den 21-22 november.

” Laga Rostfritt har på ett enastående sätt bidragit till att utbildningarna inom Teknikcollege utvecklas och anpassas för att möta branschens behov av kompetens.” står det i motiveringen.

Industriföretagen står inför stora utmaningar att hitta nya medarbetare som har rätt kompetens nu och i framtiden. Dagens traditionella vägar för utbildning har svårt att räcka till och fångar och stimulerar ofta inte ungas intresse.

- Det är idag för få elever som söker till de utbildningar som industri- och teknikföretagen behöver, säger Cecilia Ericsson, verksamhetschef frivilliga skolformer i Laholms kommun.

En arbetsgrupp med representanter från Teknik College Halland såg att skola och näringsliv behövde samarbeta i högre grad kring kompetensutveckling för ny potentiell arbetskraft (elever) men även kring företagens befintliga arbetskraft (medarbetare) för att kunna möta kommande kompetensbehov i branschen.

Skolorna saknade dessutom både resurser och möjlighet att hålla jämna steg med den tekniska utvecklingen. Klyftan mellan skolans tekniska utrustning och företagens maskinparker ökar.

- Det är stora och dyra inköp för en skola att hålla sig med en maskinpark som matchar den som finns ute på företagen, säger Mats Franzen, samordnare för skola och arbetsliv på Campus Laholm.

Tänk om man kunde flytta ut klassrummet till företagen? Sagt och gjort! Under våren 2023 testade Osbecksgymnasiet och Falkenbergs gymnasieskola på en ny lärandeform och skapade nya lärandearenor ihop med företagen.

Laholms kommun och Falkenbergs kommun fick stöd av TEK kompetens, som investerade i pilotprojektet ”Nya lärandearenor” för att ta fram ett nytt koncept för kompetensförsörjning byggt på förnyelse, utvecklig och samverkan mellan skola och näringsliv.

Två företag krokade arm med kommunerna och erbjöd sig att vara med och utveckla konceptet. I Laholm var det Laga Rostfritt som lånade ut sina lokaler och moderna maskiner för att utbilda eleverna.

- Elever, lärare och företag kompetensutvecklades inom laserskärning i Laholm och robotsvets i Falkenberg, säger Mats Franzen.

När klassrummet flyttade ut i verkligheten fick eleverna en mer verklighetstrogen arbetsplatsupplevelse och annan lärandemiljö.

- För vissa elever har detta varit en plats där de verkligen blomstrar och där deras praktiska färdigheter får komma till sin rätt, säger Mats Franzen.

Satsningen har också fått lärarna att tillsammans utveckla pedagogiska metoder och undervisningsupplägg som inkluderar den senaste tekniken.

- Lärarna har själva fått utveckla sina egna färdigheter och fått praktisk erfarenhet av den nya tekniken genom att få utbildning tillsammans med företagets personal, säger Mats Franzen.

Genom sin samverkan har företaget inte bara ökat elevernas möjligheter till praktiskt lärande utan även stärkt branschens kompetensförsörjning. Genom att integrera utbildning och arbetsliv skapar Laga Rostfritt värdefulla möjligheter för eleverna att utveckla och anpassa sina färdigheter till branschens aktuella behov.

Vinnare i Årets samverkansföretag 2023 utses vid rikskonferensen i Göteborg den 21-22 november.

Motivering Laga Rostfritt

" Laga Rostfritt har på ett enastående sätt bidragit till att utbildningarna inom Teknikcollege utvecklas och anpassas för att möta branschens behov av kompetens. Genom deras nytänkande och framåtblickande arbete har de varit med och testat, utvecklat och utvärderat ett nytt sätt för lärande som har visat sig vara engagerande för såväl elever, lärare och personal. Deras samarbete med skolan har inte bara stärkt branschens kompetensförsörjning, utan har även inspirerat och motiverat andra företag att utveckla liknande samarbeten."

Kontakta Laholms kommun

Stängt just nu. Öppnar imorgon 08.00

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Publicerad: | Senast uppdaterad: