Sök Kontakt



Förvaltningschefens förslag på organisation för Laholms kommuns nya förvaltning

Tillförordnad förvaltningschef Andreas Meimermondt presenterade idag sitt förslag till hur den nya förvaltningsstrukturen för verksamheter tillhörande samhällsbyggnadsnämnden och kultur- och folkhälsonämnden skall lösas.

Som en konsekvens av kommunfullmäktiges beslut att förändra förvaltningsstrukturen inom Laholms kommun bildas från och med januari en ny förvaltning bestående av de verksamheter som hör till samhällsbyggnadsnämnden samt de som hör till den nya kultur- och folkhälsonämnden. Samtidigt har samhällsbyggnadsnämnden, inom ramarna för arbetet att möta fullmäktiges besparingskrav inför 2024, den 23 augusti beslutat att 1 miljon kronor skall sparas genom förändringar inom ledningsstrukturen på den nuvarande samhällsbyggnadsförvaltningen.

— För att organisationen ska kunna ledas på ett sätt som fungerar i praktiken måste en ny organisation gälla för hela förvaltningen. Som exempel är inga besparingar vad gäller organisationsstrukturen beslutade inom kultur- och folkhälsonämndens ansvarsområde, men även dessa verksamheter påverkas givetvis när strukturen ändras, säger Andreas Meimermondt, tillförordnad förvaltningschef för den ännu icke namngivna nya förvaltningen.

Samtal har i processen förts med alla chefer samt en rad andra nyckelpersoner inom förvaltningen. Men även med de berörda nämnderna, kommunstyrelsen, övriga förvaltningar i kommunen, fackliga företrädare, länsstyrelsen och en rad andra kommuner av liknande storlek där man har ungefär samma förutsättningar.

— Att gå igenom en organisationsförändring i ledningsstrukturen där syftet är att minska kostnaderna betyder ju i klartext att vi skall bli färre chefer. Det är så klart utmanande organisatoriskt men framför allt en tuff situation för de medarbetare som riskerar att bli övertaliga, fortsätter Andreas. Vi skall göra vårt bästa för att vara en god arbetsgivare för de mycket kompetenta medarbetare vars tjänster inte längre finns med i den föreslagna organisationen och försöka hjälpa dem framåt mot nästa steg i Laholms kommun eller på andra arbetsplatser.

Sammanfattning av föreslagna förändringar

  • Verksamhetschefsnivån avvecklas inom förvaltningen.
    • Rollerna som verksamhetschef samhällsutveckling och verksamhetschef samhällsservice avvecklas.
    • Rollen som verksamhetschef räddningstjänst omvandlas till räddningschef
    • Rollen som verksamhetschef kultur & fritid omvandlas till kulturchef.
  • Förvaltningen organiseras i sju enheter.
    Fyra under samhällsbyggnadsnämnden och tre under kultur- och folkhälsonämnden.
    Dessa är Räddningstjänsten, miljöenheten, plan- & bygglovsenheten, driftenheten, måltidsenheten, kulturenheten och folkhälsoenheten.
  • Under tre av enheterna finns biträdande enhetschefer som har personal- och ekonomiansvar för delar av enhetens verksamhet:
    • Biträdande driftchef/fordonschef samt biträdande driftchef/avfallschef under driftenheten
    • Fyra biträdande måltidschefer med ansvar för varsitt kostområde under måltidsenheten
    • Biträdande kulturchef/kulturskolechef samt biträdande kulturchef/bibliotekschef under kulturenheten.
  • Ansvaret för detaljplanearbetet slås samman med byggnadsenheten under en gemensam chef (som plan- & byggnadsenheten) då tjänsten som verksamhetschef samhällsutveckling upphör.
  • Ansvaret för Ung i Laholm flyttas från nuvarande fritidsenheten till den föreslagna kulturenheten.
  • Ansvaret för strategiskt folkhälsoarbete delas mellan kulturenheten (som ansvarar för perspektivet psykisk hälsa) och fritidsenheten (som ansvarar för perspektivet fysisk hälsa).
  • Stabens roll och ansvar förändras. Varje stabsmedlem är ansvarig för specifika uppdrag/processer med mandat att driva dessa processer inom förvaltningen. Stabens syfte är att stärka och underlätta för enheterna i deras arbete.

Andra konsekvenser

  • Organisationsförändringen inträffar senast från och med 2024-01-01 men kan komma att ske tidigare med hänsyn tagen till inblandades personliga situation och förutsättningar.
  • Under november förväntas de enheter vars inre organisation förändras, i dialog med övriga organisationen, fastslå arbetsfördelning och organisation inom enheten.
  • Risk- och konsekvensanalyser, inklusive bedömning av friskfaktorer, genomförs inom hela organisationen i perioden fram till 17/10.

Övertalighet

  • Det uppstår en övertalighet kring två chefsroller inom den nuvarande samhällsbyggnadsförvaltningen.
  • De individer som blir övertaliga kommer att kompetensmatchas mot roller inom hela Laholms kommun. Både vakanta och sedan tidigare tillsatta tjänster i enlighet med turordningsreglerna i kollektivavtalet.

Tidplan

3/10 Förvaltningschefen presenterar sitt utkast till förändrad organisation

6/10 Möjlighet för förvaltningens medarbetare att ställa frågor och delge funderingar kl. 14-16

17/10 Sista dag att lämna in risk- och konsekvensanalyser utifrån förvaltningschefens förslag

24/10 Förvaltningschefens slutliga förslag presenteras

31/10 Extra FÖSAM SBF och CESAM - förvaltningschefens slutliga förslag förhandlas.

30/11 Senaste datum för tydliggörande av organisation inom respektive enhet

1/1 Senaste datum för implementering av ny organisation

Kontakta Laholms kommun

Stängt just nu. Öppnar imorgon 08.00

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Publicerad: | Senast uppdaterad: