Sök Kontakt



Så prioriterar kommunen i besparingstider

På grund av det svåra ekonomiska läget står kommunen inför stora besparingar på 35 miljoner kronor. I ett sådant läge behöver kommunens verksamheter fokusera på sitt huvuduppdrag och spara där det är möjligt.

— Kommunen tar ansvar för sin ekonomi och anpassar den till de förutsättningar som vi har, säger Anders Einarsson, kommunchef. Precis som i den personliga ekonomin behöver kommunen anpassa sina kostnader efter den budget som finns, säger han.

Ansvariga tjänstemän i kommunen arbetar nära den politiska ledningen för att genomföra de besparingsåtgärder som kommunfullmäktige beslutat om.

­ — Ansvar för Laholm uppskattar allt det arbete som görs i organisationen för att vi ska ha en budget i balans och samtidigt klara av uppdraget på ett bra sätt, säger Ove Bengtsson, kommunstyrelsens ordförande.

Utifrån hur det ekonomiska läget ser ut så ser kommunen till att framför allt prioritera skola, vård och omsorg.

— Vi ska göra allt för att behålla kvaliteten i våra fantastiska verksamheter trots att det är tuffa ekonomiska tider, säger Anders Einarsson, kommunchef.

Vård och omsorg är ett av kommunens stora verksamhetsområden där det pågår ett stort arbete för att hitta goda lösningar och mildra effekterna.

— Inte en krona har sparats på äldreomsorgen i det besparingsbeslut som tagits, säger Daniel Johansson, socialchef. Och vi ser hela tiden över hur vi kan förbättra och effektivisera arbetet så att vi kan prioritera att ge stöd och service till dem som behöver det mest, säger han.

Så kommer laholmarna att märka kommande besparingar

Det ekonomiska läget gör det samtidigt nödvändigt att genomföra de besparingar som kommunfullmäktige tidigare beslutat om.

—Trots att flera verksamheter även i fortsättningen kommer att prioriteras och att nya arbetssätt kan mildra effekterna så är det självklart så att laholmarna på olika sätt kommer att märka av kommunens besparingar, säger Anders Einarsson. Men jag tror att de flesta förstår att en minskad budget tyvärr också får vissa negativa oönskade konsekvenser, säger han.

Effekterna kommer att märkas av för både kommuninvånare och företagare i Laholms kommun, men fokus är att fortsätta arbeta tillsammans mot gemensamma mål och se till att det finns en bra dialog med dem som är berörda.

— När resurserna minskar på näringslivsenheten så behöver vi hitta nya vägar för att skapa ett gott näringslivsklimat i Laholms kommun, säger Anders Einarsson.

Besparingarna kommer att märkas av både i det stora och i det lilla. Här följer en del exempel på åtgärder som vi redan nu vet kommer att ske:

Vård och omsorg

  • Höjd tröskel för erbjudan om behandlingsinsatser.
  • Minskat utbud av socialtjänstens förebyggande och hälsofrämjande arbete.
  • En halvering av anhörigstödet – från två till en person.
  • Föreslagna avgiftshöjningar inom vissa delar av vård- och omsorgen.

Samhällsservice

  • I vinter kommer snöröjningen att komma igång senare vid nederbörd än tidigare. Tidigare har snöröjningen startat när det ligger 6 cm snö på vägbanan, nu kommer det att bli först vid 8 cm.
  • Valmöjligheter vid skolmåltiderna kan komma att minska och vi kommer arbeta tillsammans med eleverna för att ytterligare minska matsvinnet.
  • Restaurangerna på Smedjebacken, Randerslund och Lingården kommer att stängas.
  • Kommunen bekostar inte längre lunchmattransporter för deltagare inom daglig verksamhet. Deltagare ombeds att ha egen medhavd lunch eller beställa kyld mat att värma på plats.
  • Taxor och avgifter för olika tjänster och funktioner kommer att justeras som till exempel avgifter för bygglov, kulturskola och badbesök, taxa för torghandel och upplåtelse av allmän plats samt hyra av anläggningar.
  • Utebaden i Våxtorp och Vallberga stänger och kommer att avvecklas.

Förutom de förändringar som direkt påverkar allmänheten förändrar vi också många av de interna arbetssätten för att kunna minska kostnaderna och slimma organisationen. Det påverkar så klart också vår förmåga att snabbt hantera oväntade situationer som uppstår, menar Andreas Meimermondt, förvaltningschef för samhällsbyggnads samt kultur- och utvecklingsförvaltningarna.

Barnomsorg och skola

  • Kommunfullmäktige har avveckling av nattis som ett beslutsärende vid sammanträdet i september.

Utbildningsförvaltningen arbetar nu intensivt med budgeten för nästa år och hur besparingar ska kunna genomföras inom ledning och administration samt minskning av skolpengen. Kärnverksamheten inom förskolan, grundskolan och gymnasieskolan prioriteras så långt som möjligt när kostnadsminskningarna ska genomföras, säger Richard Mortenlind, förvaltningschef utbildningsförvaltningen.

Kontakta Laholms kommun

Stängt just nu. Öppnar imorgon 08.00

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Publicerad: | Senast uppdaterad: