Sök Kontakt



Laholms rådhus renoveras i höst

Rådhuset i Laholm renoveras i höst som en del av ett planerat underhåll av huset. Den putsade fasaden ska lagas och fönstren målas och renoveras. Renoveringen startar inom kort och beräknas vara färdig i november.

Under renoveringstiden kommer huset fortfarande att kunna användas. Föreningen Gamla Laholm kommer att hålla öppet och ha utställningar som vanligt och Laholms Konstmånad kommer att äga rum som planerat i oktober.

Det var närmare 25 år sedan som det senast gjordes en liknande större renovering och i kommunens bevarandeplan för Laholms innerstad från 1987 är Rådhuset klassat som en kulturhistoriskt särskilt värdefull byggnad.

- Eftersom det är en sådan anrik byggnad som inte får förvanskas gör vi renoveringen i nära samråd med Kulturmiljö Halland så att vi använder rätt byggnadsteknik för huset och bevarar byggnaden som det är tänkt, säger Josefin Karlsson som är projektledare på Kommunfastigheter som har hand om renoveringsarbetet.

Under renoveringsperioden kommer huset att kläs med byggnadsställningar och för att inte väder och vind ska påverka renoveringarna kommer ställningarna att täckas med väderskyddsduk

Arbetet med att renovera fönstren och laga puts beräknas pågå till slutet av november.

- Det ska bli fantastiskt att se hur fint det blir när det är klart och avtäckt, säger Annika Kharraziha som är verksamhetschef för kultur och fritidsfrågor och ansvarar för huset.

FAKTA RÅDHUSET

Laholms rådhus är ett av stadens allra äldsta hus och uppfördes redan 1794 efter ritningar av den kände profilen och stadsfältskären Johannes Emanuel Hausknecht. Huset nyttjades då bland annat som våghus och arrest och har än idag flera av cellerna bevarade på bottenvåningen. Sitt nuvarande yttre utseende fick byggnaden i en renovering som gjordes 1905.

 

Kontakta Laholms kommun

Stängt just nu. Öppnar imorgon 08.00

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Publicerad: | Senast uppdaterad: