Sök Kontakt



Digital teknik främjar hälsan på äldreboenden och LSS

På Socialförvaltningen i Laholms kommun pågår det spännande arbetet med att se över utvecklingen av välfärdsteknik, och syftet med den här satsningen är att öka tryggheten, aktiviteten, delaktigheten eller självständigheten för en person som har, eller löper risk att få, en funktionsnedsättning.

Enligt Socialstyrelsen är välfärdsteknik: ”Digital teknik som syftar till att bibehålla eller öka trygghet, aktivitet, delaktighet eller självständighet för en person som har eller löper förhöjd risk att få en funktionsnedsättning.”

Idag har verksamheten fokus på att använda den digitala tekniken för att höja kvaliteten på hur medarbetare kan hjälpa och stötta brukare till ökad självständighet och trygghet. Ett annat positivt resultat är att tekniken underlättar arbetsmiljön för medarbetarna, och som en bonus så skapar den även lekfullhet, glädje och skratt för alla som använder den.

Carolina och Berit med VR-glasögon

Carolina och Berit på Smedjebacken i Knäred provar VR-teknik.

Arbetet med digitalisering inom Socialförvaltningen beskrivs tydligt i ”Processplanen för digitalisering”, ett dokument som ses över och uppdateras årligen. De senaste åren har Socialförvaltningen introducerat olika typer av digital teknik i verksamheten, och det har till exempel varit digitala läkemedelsrobotar, trygghetslarm, fjärrtillsyn och digitala lås på medicinskåp, digitala sällskapsdjur, digitala musikvästar och digital gungstol.

Inköp av ny digital teknik med hjälp av statliga medel

Alexandra Oancea, kvalitetstvecklare inom digitalisering på Socialförvaltningen, berättar att verksamheten valde att satsa på att aktivera brukare genom att köpa in digital teknik som främjar rörelse och uppmuntrar till kreativitet under 2022. Efter att ha gjort en behovsanalys och omvärldsbevakning, baserad på nuvarande forskning och andras erfarenheter, så kunde Socialförvaltningen köpa in digital teknik med hjälp av statliga medel.

Här är en lista på digital teknik vi har köpt in med statliga medel:

  • Två aktivitetsskärmar (Yetitablet) med appar som är specialanpassade för äldre, och de finns på två av våra äldreboenden. Randerslund i Ränneslöv och Båstadsvägen 7A i Våxtorp.
  • Det magiska bordet (Tovertafel) som är en projektor som detekterar rörelser med hjälp av sensorer. Projektorn erbjuder aktiviteter som är anpassade för personer med demens. Aktiviteterna kombinerar musik och rörliga bilder för att skapa meningsfulla stunder och aktivitet för brukarna. Projektorn finns på Fridhemsgården i Lilla Tjärby.
  • VR glasögon som finns på Solhemmet i Veinge, Smedjebacken i Knäred, dagligverksamheten Synnesgymmet i Knäred samt på korttidstillsyn och vistelse i Laholm.

VR tekniken fokuserar på aktivering och den gör det möjligt för förvaltningens brukare att resa runt i världen och uppleva saker som de kanske inte skulle kunna vara med om i vanliga fall. Brukarna kan till exempel åka skidor, rida islandshästar eller simma med delfiner tack vare den nya digitala tekniken som Socialförvaltningen har köpt in. Forskningen visar också många andra fördelar med tekniken, så som balansträning och minskning av ångest och rädsla för sociala miljöer. VR teknik kan helt enkelt främja brukarnas hälsa och välbefinnande.

Under 2023 kommer Socialförvaltningen att fortsätta den kvalitetshöjande satsningen på att utveckla användningen av VR teknik för deras brukare, och det innebär att de även fortsätter samarbeta med andra kommuner, Högskolan i Halmstad och det danska företaget Takeawalk VR.

Invånare i Laholms kommun kan testa VR-teknik i vår visningsmiljö - Möjligheternas Rum, Tegelbruksvägen 3, Laholm. Kontakta Alexandra Oancea nedan för tidsbokning.

För mer information kring Laholms välfärdsteknik, kontakta Alexandra Oancea, socialförvaltningens kvalitetsutvecklare för digitalisering.
E-post: alexandra.oancea@laholm.se

Kontakta Laholms kommun

Stängt just nu. Öppnar klockan 08.00

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Publicerad: | Senast uppdaterad: