Sök Kontakt

Naturvetenskapsprogrammet

Kemikolvar

Om du är nyfiken på hur allt hänger ihop i naturen och omvärlden och vill lära dig olika sätt att lösa problem – då är Naturvetenskapsprogrammet något för dig.

Naturvetenskapsprogrammet är för dig som är intresserad av naturvetenskap, miljö och matematik och som vill ha en utbildning med stora framtidsmöjligheter. Du får förståelse för sammanhang i naturen, livets villkor, kemiska processer samt fysikaliska fenomen och skeenden. Du kan även lägga till ett eller flera språk vilket öppnar ännu fler dörrar i framtiden.

En bred grund till högskola och universitet

I den breda naturvetenskapliga grundutbildningen läser du kemi, fysik och biologi. Du läser flera matematikkurser och lär dig att använda matematik i både naturvetenskapliga och andra problemställningar. Du kommer att utveckla ett naturvetenskapligt förhållningssätt där du lär dig att tänka kritiskt, resonera logiskt, lösa problem och göra systematiska iakttagelser. Du värderar olika källor och skiljer på påståenden som är baserade på vetenskaplig och ickevetenskaplig grund. Du får arbeta praktiskt med experiment, laborationer och fältstudier. Din nyfikenhet, kreativitet och ditt analytiska tänkande stimuleras och du får en bred utbildning inför vidare studier inom de flesta områden.

Två inriktningar att välja mellan

Under det första året läser du nästan alla ämnen tillsammans med din klass. Du läser även de programgemensamma ämnena biologi, fysik och kemi. Inför årskurs två väljer du mellan följande inriktningar:

  • Inriktningen Naturvetenskap ger dig fördjupade studier inom ämnena biologi, fysik, kemi och matematik. Inriktningen ger också förkunskaper till universitets- och högskoleutbildningar inom alla områden och bredast möjliga behörighet.
  • Inriktningen Naturvetenskap och samhälle ger dig fördjupade studier inom ämnena biologi, religionskunskap, samhällskunskap och geografi. Inriktningen ger också förkunskaper till universitets- och högskoleutbildningar inom de flesta områden och en bred behörighet.

Bredda din utbildning med profil

Genom att lägga en profil till programmet kan du skräddarsy din gymnasieutbildning. Du kan välja en profil som ger möjlighet att ägna dig åt ett intresse eller en som kompletterar ditt program och gör det mer yrkesinriktat. Du kan också göra val inom programmet som ger dig möjligheter till vidare studier och framtida yrken.

Tysklandsresa

Alla elever som läser naturvetenskaps- och teknikprogrammet får under vårterminen i åk 3 åka till Tyskland. Under en hel skolvecka bor vi på vandrarhem i Braunschweig. Vi har ett innehållsrikt program där vi bland annat besöker den stora Hannovermässan, Tekniska Universitet i Braunschweig och Deutsches Zentrum für Luft- und Raumfart samt VW-fabriken och Autostadt i Wolfsburg.

Vi åker med buss och resan är kostnadsfri, liksom boende och frukost. Eleverna betalar endast för lunch och kvällsmat.

Vägen ut i världen börjar på Osbecksgymnasiet

Alla våra utbildningar har på olika sätt ett nära samarbete med verkligheten utanför skolan. På naturvetenskapsprogrammet gör vi flera intressanta studieresor bland annat till Hannovermässan i Tyskland, vilket du kan läsa mer om ovan.

Att med egna ögon se det vi pratar om i skolan och ser i media ger en större förståelse. Dessutom har vi kul på våra resor!

Kursplan

Gymnasiegemensamma ämnen

 

Engelska 5

100

Engelska 6

100

Historia 1b

100

Idrott och hälsa 1

100

Matematik 1c

100

Matematik 2c

100

Matematik 3c

100

Religionskunskap 1

50

Samhällskunskap 1b

100

Svenska 1 eller svenska som andraspråk 1

100

Svenska 2 eller svenska som andraspråk 2

100

Svenska 3 eller svenska som andraspråk 3

100

Antal poäng

1150

Programgemensamma ämnen

 

Biologi 1

100

Fysik 1

150

Kemi 1

100

Moderna språk

100

Antal poäng

450

Individuellt val

200

Gymnasiearbete

100

Inriktning naturvetenskap

Inriktningsgemensamma ämnen

 

Biologi 2

100

Fysik 2

100

Kemi 2

100

Matematik 4

100

Antal poäng

400

Inriktning naturvetenskap och samhälle

Inriktningsgemensamma ämnen

 

Geografi 1

100

Samhällskunskap 2

100

Biologi 2

100

Antal poäng

300

Programfördjupning

 

Engelska 7

100

Naturvetenskaplig specialisering

100

Entreprenörskap*

100

Antal poäng

200-300

* Enbart natur & samhälle.

Antal poäng för programmet: 2500 p

Kerstin Seger
Programansvarig för Naturvetenskapsprogrammet

Växel: 0430-150 00, Direkt: 0430-151 86

kerstin.seger@edu.laholm.se

Skottegränd 3, 312 31 Laholm

Mario Goude
Programansvarig för Naturvetenskapsprogrammet

Växel: 0430-150 00, Direkt: 0430-151 86

mario.goude@edu.laholm.se

Skottegränd 3, 312 31 Laholm

Kontakta Laholms kommun

Stängt just nu. Stängt.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Publicerad:  |  Senast uppdaterad:

Innehåll på sidan