Sök Kontakt



Erfarna medarbetare inom äldreomsorgen hjälper nyutbildade in i yrket

Seniora mentorer

Det kan låta enkelt, men vad är egentligen en kuvertbäddning och hur går det till att bädda på det sättet? Och hur duschar man en person som har demens på bästa sätt? Som nyanställd inom äldreomsorgen kan det vara mycket nytt att få kläm på.

Laholms kommun satsar därför på att låta erfarna medarbetare arbeta som seniora mentorer för att hjälpa kollegor som är nya i yrket.

Irene Eriksson och Jane Johansson har arbetat 40 år inom äldreomsorgen och är två seniora mentorer som arbetar med att stötta sina nya kollegor. De har mycket kunskap att dela med sig av. Det handlar både om praktiska tips och råd och om bemötande gentemot brukare.

- Nya medarbetare har berättat att de tycker det fungerar mycket bättre efter att jag delat med mig av mina tips och råd. Det kan till exempel handla om hur man använder en strumppådragare eller hur man duschar en person med demens på bästa sätt. Det handlar också om mötet med brukaren, om hela människan, säger Irene Eriksson.

Arbetet med den basala hygienen och hur man som medarbetare använder skyddsutrustning på bästa sätt har också varit i fokus.

- Vi har gått igenom rutinerna för hur man till exempel använder handskar och förkläden på rätt sätt, säger Susanne Parkkinen som är ansvarar för satsningen och koordinerar stödet ut till enheterna.

Projektet med seniora mentorer startade i höstas sedan Laholms kommun beviljats statliga medel för att ta vara på erfarna medarbetarens kompetens. Då hade Jane tillsammans med socionomstudent Khaled Bayazeed intervjuat nya medarbetare som efter sin första tid i yrket berättade om att de ibland upplevde att de hade otillräckliga kunskaper, upplevde stress och även hade andra svårigheter att lösa vissa arbetsuppgifter.

- Då fick vi komma in och stötta och har bland annat visat olika informationsfilmer, säger Irene Eriksson.

Tanken var inledningsvis att stötta en medarbetare taget på ett individuellt sätt, men allt eftersom arbetet utvecklats har vi sett att stödet även behövs på gruppnivå. Projektet började inom hemtjänsten, men har nu utökats så att stödet kan beställas även av särskilda boenden i kommunen.

- Enhetscheferna har möjlighet att beställa stöd till sitt team och vi vänder oss till alla enheter inom äldreomsorgen i Laholms kommun, säger Susanne Parkkinen.

Syftet med satsningen är tudelad. Dels vill man ge medarbetare som är nya i yrket viktiga kunskaper så att de kan känna sig trygga i sin yrkesroll. Dels vill man ta vara på erfarna medarbetarens gedigna kunskaper och erbjuda en karriärväg för den som har lång erfarenhet inom vårdyrket, något som uppskattas av Irene Eriksson

- Det är jättespännande, man får möta många människor och det är roligt att dela med sig av sina kunskaper, säger Irene Eriksson.

Irene Eriksson arbetar på 80% och hennes kollega Jane på 100% av en heltid. Tanken är att fortsätta med satsningen framåt och löpande utveckla stödet till nya medarbetare för att på så sätt höja kompetensen och behålla värdefulla resurser inom äldreomsorgen.

- Vi ser ju ett behov, tanken är att vara ett stöd för våra nya medarbetare. Det är vårt mål att våra medarbetare skall känna sig trygga i sin yrkesroll, trivas och välja att vara kvar hos oss, säger Susanne Parkkinen.

Kontakta Laholms kommun

Stängt just nu. Öppnar imorgon 08.00

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Publicerad: | Senast uppdaterad: