Välkommen till Hälsolivet – lokal inspiration för ett hälsosamt seniorliv
Elever i klass 5 berättade sägner för seniorer i ett projekt på stadsbiblioteket våren 2025.
Hälsolivet är en webbsida där du kan läsa om lokala mötesplatser, hälsofrämjande aktiviteter och fakta om fysisk och psykisk hälsa. Här hittar du också tips på hur du kan bidra till ett samhälle med gemenskap, trygghet och glädje i fokus.
Gemenskap är en viktig del i att må bra. Det som är så fint med gemenskap är att vi kan få det på många olika vis, oavsett om det är familj, vänner, lagkamrater eller medspelare i ett kortspel. Sociala aktiviteter är en väg in i gemenskap, där man kan stärka gamla eller skapa nya vänskapsrelationer på ett naturligt sätt. I Laholms kommun finns det flera olika möjligheter för dig att komma in i gemenskap.
Fortsätt längre ner för att få veta om allt som faktiskt finns att göra i Laholm, kroka arm med en vän eller bekant och fråga om ni ska prova något tillsammans.
Träffpunkter, bygdegårdar, gemensamma träningspass, studiecirklar med mera! Här följer ett axplock av olika mötesplatser i Laholms kommun, för vuxna och seniorer.
Till träffpunkterna kan du komma och gå som du vill. Du kan delta i aktiviteter, ta en fika till självkostnadspris samt få en stunds sällskap och träffas kring gemensamma intressen.
Det finns ett antal träffpunkter runt om i Laholms kommun med lite olika organisation och inriktning.
I Laholms kommun finns flera aktiva studieförbund och deras primära mål är att folkbilda allmänheten. Studieförbunden erbjuder olika kurser och studiecirklar. Om du är intresserad av att medverka i en studiecirkel eller kanske starta upp en egen, kan du alltid kontakta någon av studieförbunden för att se vad de kan hjälpa med.
Här har vi också listat lokala ideella föreningar och organisationer som arbetar med att skapa mötesplatser av olika slag.
Har lokaler i Laholm och erbjuder allt från utbildning inom föreningsliv till släktforskning och mycket mer.
Studieförbundet Vuxenskolan i Halland Länk till annan webbplats.
Har lokaler på Östertullsgatan i centrala Laholm. Riktar in sig mycket på att hjälpa föreningar.
ABF i Halland Länk till annan webbplats.
Pensionärernas riksorganisation finns både i Laholm och i Knäred.
PRO i Laholm och Knäred Länk till annan webbplats.
En av Sveriges största seniororganisationer.
SPF i Laholm Länk till annan webbplats.
SPF Sydhalland Länk till annan webbplats.
SPF Ränneslöv-Ysby Länk till annan webbplats.
SPF Veinge-Tjärby Länk till annan webbplats.
SKPF pensionärerna har en avdelning i Laholm.
SKPF Laholm. avd 259 Länk till annan webbplats.
Röda Korset är starka i Laholm och erbjuder allt från sin secondhandbutik ”Kupan” till språkcafé, besöksverksamhet, ansvar för Fritidsbanken (där du kan låna gratis sportutrustning) och "bingeträffar".
Röda Korset i Laholm Länk till annan webbplats.
Svenska kyrkan i Laholms och Höks pastorat erbjuder bland annat kaffestunder, promenadgrupper, konserter och soppluncher. Läs mer om aktiviteterna på pastoratens respektive webbplats.
Svenska kyrkan i Höks pastorat Länk till annan webbplats.
Svenska kyrkan i Laholm Länk till annan webbplats.
I Laholms kommun finns det många aktiva hembygdsföreningar och byalag. Du hittar samtliga i kommunens föreningsregister – sök på "hembygd" eller "byalag". Du kan också läsa om de lokala hembygdsföreningarna på Sveriges hembygdsförbunds webbplats.
Laholms kommuns föreningsregister Länk till annan webbplats.
Människan mår bra av att hjälpa andra. Forskning påvisar att när du gör nytta så ökar din självtillit, din självkärlek och känslan av meningsfullhet. Ibland kan det vara svårt att veta vad som behöver göras och vart du kan vända dig för att erbjuda din hjälp. Huvudregeln är att alla föreningar VILL ha din hjälp, BEHÖVER din hjälp och TACKSAMT tar emot din hjälp. Föreningar och organisationer har lika svårt att hitta dig som du kanske har att hitta till dem, och därför har vi här samlat förslag på hur du kan göra för att engagera dig.
Volontär. Som volontär engagerar du dig ideellt, antingen i grupp på kommunes träffpunkter eller i individuella uppdrag.
Ett tiotal gula bänkar har placeras ut på olika platser i Laholms kommun. Syftet med dessa "vänskapsbänkar" är att motverka ensamhet och öka möjlighet till mellanmänskliga möten och samtal, oavsett ålder. Genom att sätta dig på bänkarna så signalerar du att du gärna pratar en stund. Ibland räcker ett "hej". Ibland vill man prata mer, och då kan ett av nedan förslag på samtalämnen vara en bra start.
Boulespel utanför Folkhälsocentrum i Laholm. Foto: Anders Andersson
Att röra på sig är ett bra sätt att ta hand om både kroppen och knoppen. Att vara fysiskt aktiv kan öka din livskvalitet, minska risken för kroppsliga besvär och kan även minska risken för psykisk ohälsa. Att komma ut i naturen är en god idé eftersom kombinationen av frisk luft, fågelsång och grönska gör gott på många sätt.
I Laholms kommun finns det gott om fina platser att upptäcka. Här hittar du vandringsleder, mysiga stigar, utegym, badplatser och mycket mer – perfekt för en stunds rörelse i ditt eget tempo. Du kan läsa mer om allt som finns att göra på vår webbsida "Friluftsliv och motion".
Friluftsliv och motion Länk till annan webbplats.
Just nu är Folkhälsocentrum stängt för renovering, men i höst slår portarna upp igen! Håll dig uppdaterad genom att besöka Folkhälsocentrums sida på laholm.se eller följ "Folkhälsocentrum" på Facebook och Instagram.
Simhall (Folkhälsocentrum) Länk till annan webbplats.
Folkhälsocentrum på Facebook Länk till annan webbplats.
Folkhälsocentrum på Instagram Länk till annan webbplats.
Packa en kaffekorg och utforska olika delar av Laholm under en promenad med picknick – kanske tillsammans med en vän eller två. Eller varför inte bjuda in grannarna till en boulematch i det gröna? Det behöver inte vara stort eller svårt – det viktiga är att du får röra på dig och samtidigt njuta av gemenskap och frisk luft. All rörelse räknas.
Ett enkelt sätt att röra sig och samtidigt få lite frisk luft är att ge sig ut på någon av de lokala vandringslederna och motionsslingorna:
Vandringsleder och motionsslingor Länk till annan webbplats.
Du vet väl om att du kan låna sport- och friluftsutrustning gratis via Fritidsbanken? Läs mer på deras webbplats:
Fritidsbanken i Laholm Länk till annan webbplats.
Att samlas kring en måltid är något som i alla tider har skapat gemenskap mellan människor. Att äta i gott sällskap gör inte bara stunden trevligare – det kan också bidra till hälsa och välbefinnande. Visst spelar det roll vad vi äter – längre ner hittar du mer information om bra mat – men vi får inte glömma den positiva kraft som gemenskap, trivsel och matglädje har i våra liv.
I Laholms kommun finns flera trevliga restauranger och caféer som erbjuder god mat och fina möjligheter till sociala stunder. Några har dessutom pensionärsrabatt på lunchen, som Gröna Hästen på Sankt Knuts gränd, Lunchhörnan på Trädgårdsgatan och Karlssons mat på Kullsgårdsvägen. (Är du restaurangägare och vi missat att du också har lunchrabatt för pensionärer får du gärna höra av dig till oss så lägger vi till dig.)
Varför inte bjuda hem vänner eller grannar på en fika eller middag? Ni kanske kan turas om att laga mat åt varandra – ungefär som i tv-programmet "Halv åtta hos mig" – och samtidigt umgås och lära känna varandra ännu mer.
Ett annat tips är att upptäcka Laholm tillsammans med andra genom att göra en "picknicksafari". Besök en ny ort i kommunen varje vecka, ta med fika eller lunch och njut av både sällskapet och våra vackra omgivningar. Ett enkelt och trevligt sätt att semestra på hemmaplan!
Vad händer i Laholm? I evenemangskalendern på visitlaholm.se hittar du alltifrån konserter och föreläsningar till tipspromenader och idrottstävlingar.
Klicka gärna i rutan "Visa även evenemang som främst riktar sig mot invånare".
Gå till evenemangskalendern (visitlaholm.se) Länk till annan webbplats.
Konsert på stadsparksscenen i centrala Laholm.
Världshälsoorganisationen WHO definierar hälsa som "ett tillstånd av fullständigt fysiskt, psykiskt och socialt välbefinnande, inte endast frånvaro av sjukdom och funktionsnedsättning". I grunden handlar välbefinnande om att du själv upplever att du mår bra. Det är viktigt att förstå att fysisk och psykisk hälsa hör ihop och många gånger även är beroende av varandra – det är också något som behöver underhållas aktivt.
Genom att klicka på rubrikerna nedan kan du fördjupa dig i tre viktiga områden inom hälsa. Du kommer också få insikt i hur de hör ihop med varandra.
Forskning visar att människor som lever ensamma har större risk att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar. Att ha goda relationer och ett socialt nätverk kan alltså bidra till att du får bättre hälsa och ökat välbefinnande.
I vardagen träffar vi ofta andra människor, men det är inte alltid lätt att skapa nya kontakter. Ibland vet man inte var man kan hitta aktiviteter eller vem som får vara med. I Laholms kommun finns många föreningar och verksamheter som välkomnar nya deltagare. Om du vill hitta ett nytt sammanhang kan du kontakta de ansvariga för en aktivitet som intresserar dig och få mer information.
Socialt välbefinnande handlar om hur du mår i dina relationer och i din sociala miljö. Det handlar om att känna tillhörighet, ha meningsfulla relationer och få stöd från andra när du behöver det. Det viktiga är hur du själv upplever din situation – inte vad andra tycker. Socialt välbefinnande finns när du känner dig nöjd med de sociala kontakter du har i din vardag.
I Laholm saknar en av fem personer den sociala kontakt de önskar. För att ändra på detta sprider vi information om möjligheter att träffa nya människor och delta i olika aktiviteter.
För att få kunskap om ofrivillig ensamhet bland äldre kommuninvånare (65 år och uppåt) gjordes en kartläggning hösten 2024.
Läs rapporten om ofrivillig ensamhet från hösten 2024 Länk till annan webbplats.
Att ha goda sociala relationer minskar stress, förbättrar livskvaliteten och kan till och med förlänga livet. Samtidigt har vi alla olika behov av socialt umgänge – vissa trivs med många sociala kontakter, medan andra föredrar färre men djupare relationer. Det viktiga är att hitta en balans som känns bra för just dig.
Källor: Folkhälsomyndigheten, dinpsykiskahalsa.se
Psykiskt välbefinnande handlar om hur du mår inombords och din förmåga att hantera livets utmaningar. Det innebär att känna dig tillfreds med din vardag, uppleva glädje och ha en känsla av mening.
Ett gott psykiskt välbefinnande bygger på en balans mellan positiva och negativa känslor, stödjande relationer och möjligheter till personlig utveckling. Vad som bidrar till välbefinnande kan dock variera från person till person.
Psykiskt välbefinnande påverkar, och påverkas av, många olika faktorer. Om du mår psykiskt dåligt kan det vara svårare att ta initiativ till att göra saker som du vet är bra för dig. Det är därför viktigt att våga be om hjälp. För den som saknar stöd i sin närhet finns exempelvis Röda Korsets besöksverksamhet att vända sig till.
Fysisk aktivitet är en effektiv metod för att stärka det psykiska välbefinnandet. Vid fysisk aktivitet frigörs endorfiner, som fungerar som kroppens naturliga smärtlindrare och bidrar till en ökad känsla av glädje och välbefinnande. Dessutom kan sociala kontakter stimulera frisättningen av oxytocin, vilket är känt för att stärka sociala band och främja en känsla av trygghet och välmående.
Psykisk hälsa handlar inte enbart om att vara fri från psykisk sjukdom. En person kan leva med en psykisk diagnos och samtidigt uppleva ett gott psykiskt välbefinnande.
Enligt Världshälsoorganisationen (WHO) kännetecknas god psykisk hälsa av att individen:
Folkhälsomyndigheten lyfter fram flera faktorer som har en skyddande effekt mot psykisk ohälsa och främjar välbefinnande:
Det finns också faktorer som kan öka risken för psykisk ohälsa, till exempel:
Genom att stärka skyddsfaktorer och minska riskfaktorer kan vi främja vår egen och andras psykiska hälsa.
Om du upplever riskfaktorer till ohälsa i ditt liv kan du få hjälp med vart du ska vända dig. Se länk nedan.
dinpsykiskahalsa.se (Fohm) Länk till annan webbplats.
Hur vanligt är det att känna sig ensam? (Fohm) Länk till annan webbplats.
Tips för att må bättre (Fohm) Länk till annan webbplats.
Gemensamhet.se Länk till annan webbplats.
Källor: Folkhälsomyndigheten, dinpsykiskahalsa.se
Att röra på sig är bra för hälsan. Fysisk aktivitet kan vara allt från promenader och trädgårdsarbete till olika typer av träning. Genom att röra på dig regelbundet kan du må bättre, få mer energi och både förbättra och bibehålla din kondition, rörlighet och styrka.
När vi åldras blir muskler och leder stelare och vi förlorar muskelstyrka snabbare än tidigare. Genom att vara fysiskt aktiv kan du bibehålla och förbättra din livskvalitet.
Att röra på sig regelbundet har många hälsoeffekter. Det kan bidra till:
Det är aldrig för sent att börja röra på sig. Även små förändringar kan göra stor skillnad för hälsan.
En grundregel är att all rörelse räknas. Det finns rekommendationer, men om de känns långt bort från ditt nuläge så fundera på hur du kan bli ett steg mer aktiv i din vardag till att börja med. För att hålla sig frisk rekommenderas alla, oavsett ålder, att röra på sig både vardagar och helger. Det handlar om att minska sitt stillasittande, röra sig så att man blir andfådd, träna sin styrka och extra viktigt för seniorer: balansträning.
Folkhälsomyndigheten ger rekommendationer för fysisk aktivitet men tänk på att all rörelse räknas. Det viktigaste är att du hittar det som fungerar för dig.
Rekommendationer för seniorer:
Varje rörelse räknas! Det viktiga är att hitta en form av rörelse som du tycker är rolig och som fungerar för dig.
Ibland kan det vara svårt att komma igång. Sök i kommunens föreningsregister (i sökrutan kan du t.ex. skriva boule eller tennis) för att se vilka föreningar som finns och vad de erbjuder. Du kan också hitta en del aktiviteter i evenemangskalendern på visitlaholm.se.
Laholms kommuns föreningsregister Länk till annan webbplats.
Visit Laholms evenemangskalender Länk till annan webbplats.
Folkhälsocentrum i Laholms Facebook-sida Länk till annan webbplats.
Fysisk aktivitet stärker den psykiska hälsan (Fohm) Länk till annan webbplats.
Rekommendationer för fysisk aktivitet och stillasittande (Fohm) Länk till annan webbplats.
Fysisk aktivitet och träning som äldre (1177) Länk till annan webbplats.
Kosten en viktig del i det fysiska och psykiska välbefinnandet. Mat påverkar både den fysiska och psykiska hälsan. Med åren förändras kroppens behov, och genom att anpassa kosten kan du bibehålla energi, muskelstyrka och ett starkt immunförsvar.
Att äta näringsriktigt kan:
Protein behövs till att bevara muskelmassan, till att förebygga benskörhet, för immunförsvaret och för snabbare sårläkning och rehabilitering.
Bra proteinkällor är:
Nyttiga fetter är bra för hjärta och hjärna. Enkelomättade fetter så som olivolja, rapsolja, avokado och nötter minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Fleromättade fetter så som lax, makrill samt vegetabiliska oljor som rapsolja behövs till att bygga och reparera celler, reglera blodtrycket och immunförsvaret. Omega-3 som finns i fet fisk minskar också risken för blodproppar.
Bra fettkällor är:
Bra kolhydratkällor är sådana som innehåller mycket fullkorn och fibrer. Dessa har en skyddande effekt mot cancer, hjärt- och kärlsjukdomar och typ 2-diabetes.
Bra kolhydratkällor är:
Viktiga vitaminer och mineraler främjar kroppens funktion och de flesta får vi i oss genom att äta en allsidig kost. Seniorer har ofta ett större behov av vissa näringsämnen:
Vätska är viktigt för hela kroppen. Med åldern minskar ofta törstkänslan, vilket kan leda till uttorkning. Se till att dricka tillräckligt under dagen. Ha alltid en fylld vattenflaska nära till hands, drick hellre lite men ofta.
När vi blir äldre är det extra viktigt att få i sig mat som ger mycket näring och energi utan att belasta kroppen. För att må bra och orka mer, ät gärna rikligt av:
Vissa livsmedel kan vara bra att minska på för att undvika onödiga hälsorisker, som högt blodtryck, diabetes och hjärtproblem:
Genom att välja bra mat och anpassa kosten efter kroppens behov kan du bevara hälsa, energi och livskvalitet. Bra mat är en investering i ditt välbefinnande!
Källor: 1177 och Folkhälsomyndigheten
Läs mer om hur Laholms kommun arbetar med folkhälsa och hur webbsidan Hälsolivet är en del av detta.
Gemenskap och ett rikt socialt liv främjar den psykiska hälsan. Med anledning av det så har sidan Hälsolivet skapats, för att kunna guida laholmarna till hälsofrämjande gemenskap och aktiviteter.
"WHO definierar psykisk hälsa som ett tillstånd av psykiskt välbefinnande där varje individ kan förverkliga sina egna möjligheter, klara av vanliga påfrestningar, arbeta produktivt och bidra till det samhälle som hen lever i. Psykisk hälsa är alltså inte detsamma som frånvaron av psykisk sjukdom." (WHO)
"Psykisk hälsa kan beskrivas som en tillgång eller resurs som gör det möjligt för oss människor att må bra och gör det möjligt för oss att uppnå vår fulla potential. Den psykiska hälsan påverkas av många saker. Den påverkas av ärftlig sårbarhet, vad vi gör, hur vi lever och vad vi är med om, men också av de rättigheter, möjligheter eller begränsningar som samhället och vår omgivning ger oss." (Folkhälsomyndigheten)
Psykisk ohälsa är en riskfaktor när det kommer till suicid (självmord). I Sverige dör cirka 1200 människor varje år av suicid. Enligt den nationella strategin ska Sverige vara "ett samhälle som främjar en god och jämlik psykisk hälsa i hela befolkningen, och där ingen ska behöva hamna i en situation där enda utvägen upplevs vara självmord". Denna vision delar Laholms kommun och arbetar dagligen med att försöka göra Laholm till ett hälsofrämjande samhälle att leva och vistas i.
"Alla i Laholms kommun har rätt till god och jämlik hälsa. Det gäller såväl den fysiska som den psykiska hälsan. Vi ska skapa förutsättningar för befolkningen att behålla eller förbättra sin hälsa. Vi ska skapa förutsättningar för en sund livsstil, en varierande och meningsfull fritid samt ett rikt kultur- och föreningsliv. Vi ska arbeta för att minska utanförskapet samt förbättra möjligheterna för alla att vara delaktiga i samhällsutvecklingen. Vi ska främja och stärka den enskildes möjligheter och förmåga att leva ett självständigt liv genom medskapande och valmöjlighet." (Utdrag från Laholms kommuns strategi)
Laholms kommun arbetar aktivt med att främja folkhälsan, och som ett led i detta arbete har det antagits strategiska prioriteringar.
Läs mer om de strategiska prioriteringarna (pdf) Länk till annan webbplats.
I de strategiska prioriteringarna finns tio prioriterade områden. Genom sidan Hälsolivet skapar vi möjlighet att möta fem av dessa områden:
Enligt en undersökning gjord bland kommunens seniorer (65+) framkom det ett behov och önskan om att ha alla aktiviteter som finns för vuxna och seniorer samlade på en och samma plattform för att få en översikt över vad som faktiskt finns att göra, vilket Hälsolivet är ett direkt svar på.
Socialstyrelsen presenterade i januari 2025 en ny nationell strategi för arbetet att främja psykisk hälsa i Sverige, "Det handlar om livet", vilket också är inspirationen till Hälsolivets namn. Denna strategi syftar till att aktivt påvisa det nationella arbetet som ska ske i Sverige kring psykisk hälsa 2025–2034. Laholms kommun utgår från denna strategi och dess tillhörande handlingsplan i sitt arbete med att främja psykisk hälsa i kommunen.
"Det handlar om livet" (Fohm) Länk till annan webbplats.
År 2015 enades FN:s medlemsländer om 17 mål och gav dem samlingsnamnet Agenda 2030. Laholms kommun, precis som övriga Sverige, arbetar för att möta dessa mål. Genom Hälsolivet ser Laholms kommun hur vi möter 5 av de 17 mål som finns i Agenda 2030:
Tillsammans minskar vi ensamhet (Fohm) Länk till annan webbplats.
Hjälpte informationen på den här sidan dig?
Publicerad: | Senast uppdaterad: