Sök Kontakt

Kök och restaurang Inriktning kock eller servering

Grönsaker som hackas

Vill du arbeta med mat och människor?

Tycker du om att ge service och har du intresse för värdskap eller vill du lära dig mer om matlagning så kan inriktning servering eller kock vara något för dig.

Utbildningsstart: 250818

Ansökan för hösten 2025 är öppen mellan 250303 till 250808.

Så ansöker du

Ansökan görs genom en personlig kontakt med en studie- och yrkesvägledare.
Boka i god tid före sista ansökningsdag.

Boka tid här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Om du inte hittar en ledig tid kan du kontakta oss via telefon 0430-265 00 eller e-post vagledningscentrum@laholm.se så hjälper vi dig.

Öppettider telefon under vecka 28-31:

Måndag: 13.00-14.30
Tisdag: 13.00-14.30 ( stängt vecka 30 och vecka 31)
Onsdag: 13.00-14.30
Torsdag: 13.00-14.30

Sista ansökningsdag är sista dag för att upprätta en komplett ansökan eller komplettera tidigare upprättad ansökan.

Är du folkbokförd i en annan kommun än Laholms kommun - vänd dig till din hemkommun för att göra ansökan.

Viktig information

För att söka utbildningen till köks- och restaurangmedarbetare behöver du

  • ha kunskaper motsvarande grundläggande svenska eller svenska som andraspråk.
  • bifoga ett personligt brev och utdrag ur belastningsregistret till din ansökan.

Om utbildningen

Utbildningen är främst till för dig som är intresserad av att arbeta med mat och människor, samt har servicevilja och intresse för värdskap.

Grundutbildningen till köksbiträde pågår i 22 veckor och ger dig kunskap för att arbeta i kök, men det ingår även utbildning i service och gästkommunikation. Om du vill fortsätta utbildningen kan du genom utbildningens två inriktningar under de följande 20 veckorna få kunskaper och färdigheter som gör dig anställningsbar som kock eller serveringspersonal inom exempelvis restaurang- eller storköksbranschen.

Utbildningen är både för dig som har tidigare erfarenhet av arbete i branschen och för dig som vill prova något nytt.

Studierna bedrivs i lärlingsform, där både teoretiska och praktiska moment ingår. Det innebär att du praktiserar på en arbetsplats och det kan vara lärande även tidiga morgnar, kvällar och helger. Genom det arbetsplatsförlagda lärandet kan du få kontakter som kan göra det enklare att få anställning. Du ansvarar själv för transporter till och från din lärlingsplats.

I utbildningen varvas teoretiska och praktiska moment. Syftet är att utveckla dina yrkes- och branscherfarenheter.

Ämnesplan lärlingsutbildning

Ämne

Poäng

Ämneskod

Grundutbildning 22 veckor



Validering och introduktion

50

VGYOR1D

Service och bemötande nivå 1

100

SERV1000X

Livsmedelshygien nivå 1

100

LIVS1000X

Matlagning nivå 1

100

MATG1000X

Matlagning nivå 2

100

MATG2000X

Frukost och buffeservering nivå 1

100

FRUK1000X

Summa

550





Inriktning kock 20 veckor



Matlagning nivå 3

200

MATG3000X

Matlagning nivå 4

200

MATG4000X

Matlagning nivå 5

200

MATG5000X

Summa

600





Inriktning servering 20 veckor



Servering nivå 1

100

SERR1000X

Servering nivå 2

100

SERR2000X

Servering nivå 3

200

SERR3000X

Barteknik och ansvarsfull

alkoholservering nivå 1

100

BART1000X

Summa

500


Utbildningslängd: 42 veckor

Studieomfattning: 1050-1150 poäng, CSN-berättigat på gymnasial nivå

Kontakta Laholms kommun

Stängt just nu. Öppnar imorgon 08.00

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Publicerad:  |  Senast uppdaterad:

Innehåll på sidan