Sök Kontakt



Engagerad civilminister besökte Laholms kommun

Civilminister Erik Slottner besöker Fridhemsgården.

Civilministerns besök på Fridhemsgården. Från vänster i bild: Nina Frick, enhetschef Fridhemsgården, Karin Martini, säkerhetschef, Markus Bengtsson, verksamhetsutvecklare socialförvaltningen, Jörgen Nilsson (KD), Erik Slottner, civilminister, Daniel Johansson, förvaltningschef socialförvaltningen, Conny Ottosson, IT-chef, Marie Elm Ågren, verksamhetschef socialförvaltningen.

Det var en mycket insatt och intresserad civilminister som under tisdagen besökte Laholms kommun.

Med ansvar för Sveriges digitalisering och ett tidigare uppdrag som äldre- och trygghetsborgarråd i Stockholms stad, ställde Erik Slottner relevanta och utforskande frågor till både kommunens IT-enhet och personal inom socialförvaltningen.

Kommunstyrelsens ordförande Ove Bengtsson (C) inledde besöket med att berätta om Laholms kommun, både utifrån demografi och geografi men inte minst utifrån de senaste årens besparingar och utmaningarna som följt med dessa. Civilministern passade på att ställa nyfikna frågor kring både skattesats och politiska prioriteringar. En intressant diskussion kom igång med kopplingar till världsläget, ränteläget och samarbetet med övriga kommuner i länet.

Daniel Johansson, förvaltningschef för socialförvaltningen, berättade om den demografiska utvecklingen i kommunen och utmaningar kopplat till ekonomi och äldreomsorg.

Digitalisering på agendan för ministern

Flera viktiga saker fanns med på agendan vad gällde digitalisering och IT-chef Conny Ottosson berättade om den lilla kommunens utmaningar, medan Caroline Strid, verksamhetsutvecklare på IT-enheten, delade hur vi jobbar med gemensamma upphandlingar och hur mycket pengar vi kan spara på att digitalisera minst 80 procent av vår post.

Erik Slottner delade sitt intresse för AI och ställde intresserat frågor på området.

– Vi är för att använda AI, men det är än så länge svårt när det gäller att säkerhetsklassa vår data, vilket vi behöver göra så att vi tydligt vet hur vi kan säkra den och veta vad vi kan eller får använda den till. Just nu försöker vi att säkerhetsklassa, men det behövs mer engagemang från politiken för att kunna arbeta med att skydda vår data, menade Caroline Strid.

Ministerns fråga huruvida alla 290 kommuner säkerhetsklassar sin data på egen hand ledde till samtal om bättre kommunsamverkan och nationell draghjälp i olika frågor.

Besök med aktivitet på Fridhemsgårdens särskilda boende

Digitalisering genomsyrade även besöket på Fridhemsgården i Lilla Tjärby. Att aktivera sig genom att lägga pussel eller sköta sin trädgård via ett interaktivt digitalt spel roade både boende och civilministern.

Ett annat exempel som kan påverka kvalitén på servicen och därmed de boendes hälsa gavs när Markus Bengtsson, verksamhetsutvecklare inom socialförvaltningen, berättade om ett innovationsprojekt där man använder en digital plattform för att kunna visualisera och analysera nattfasta och undernäring och om det korrelerar med fallolyckor.

– Fallskador på äldre blir ofta väldigt allvarliga och det är viktigt att de äter ordentligt och håller sin vikt, menade undersköterskan Johanna Björk.

Markus Bengtsson fyllde i:

– Vi har mycket data idag och flera digitala system. Om vi ska få bra effekt av ett digitalt arbetssätt måste det vara lätt att göra rätt för medarbetarna. Det är när personalens förändrade arbetssätt slår igenom som det blir rätt effekt.

Andra frågor som ministern var nyfiken på var läkemedelsapparater, digitala inköp och schemaläggningssystem.

På det hela taget en inspirerande förmiddag där gemensamma intressen, stor kunskap och diskussioner på nationell-kommunal nivå präglade besöket.

 

Kontakta Laholms kommun

Stängt just nu. Stängt.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Publicerad: | Senast uppdaterad: